nuffnang ad

Sunday, 25 November 2012

Cara study TIP TOP .

Assalamualaikum.

haaaa. Nampak tak tajuk tu? nampak? Alhamdulillah,anda belum rabun. Ok, petang tadi tah kenapa tetibe rajin nak blajar walaupun sem 2 start 3/12 nanti. Baru belek 3,4 m/s , tapi kira rajinlah tu kan? kan? azie ni bukan budak genius macam sesetengah orang tu. Mai kelas,tido. time tutor pon tido. Tapi bile dapat result, perghh. Kalah result orang yang bersengkang mata tak tido. T_T Punye la geliga otak dye. Jeles. Sangat-sangat.

Ok,back to topic. Cara study TIP TOP. tip top bagi siapa? bagi azie. Mungkin bagi orang lain, tak berapa nak bagus ataupun tak sesuai ngan cara diorang. Tapi,lain orang lain caranya,kan? So,here we go!

1) Study bila ada mood

azie memang tak akan study kalau tak ade mood. Sebab kalau takde mood,sume benda jadi tak kena. Kucing pon,kalau takde mood,diorang taknak makan,kan? *tetibe kucing terbabit* Study bila betul2 ada mood. Kalau azie,mood untuk study tu ade time malam. Dalam pukul 10 lebey tu mood datang dengan lenggang lenggoknya. Time tu lah,azie study. Time len,kebanyakannya,azie tido. Sampai housemate gelar azie 'sleeping beuty'. -,- Jadi,time mood untuk study tu ade,sila lah study dengan tekunnya,wahai kawan2 ku. :)

p/s: azie biasanya akan main game atau online sampai lah puas. Pastu,baru lah hati ni rase bersalah sebab tak sentuh buku. 
       Then,time tu mood nak study tu tetibe datang. hihi. so dad, u should let me play games. :)

lepas puas online or main games, baru study. that's soooooo azieni anak asari. :)
2)Pastikan perut tak lapar

Dah kenapa perut pon terbabit ni azie oiii ? nak belajar guna otak,bukan perut. hoi cik kak,cik abang.
Memang la belajar pakai otak,tapi kalau perut tu dah lapar,dah bunyi kriuk kriuk tu berselang seli dengan
dangdut, otak pon terganggu same. Tambah2 pulak, asyik duk terendap2 tengok dapur. Pastu pikir, 'makanan apa ek ade atas meja tu? kalu meggi plus telur rebus kan sodappp.' Jadi, sebelum belajar tu, sila pastikan perut korang tu penuhhhhh dengan makanan. Ataupun beli makanan ,pastu letak tepi.Sambil stusy,sambil makan.Tapi jangan lah beli makanan ringan. Beli lah kacang ke,roti ke.Gula2 pon boleh. Makanan ringan tu kurangkan,tak baik untuk kesihatan. :)

tapi jangan jadi macam minah salleh ni ye. kita nak study,bukan nak buat pesta makan. 
3)Nota berwarna-warni


Lepastu,nota yang anda *skema gilosss ayat* buat tu, biar la warna-warni. Barulah hati pon rasa riang je nak tengok nota tu. Sikit2,nak tengok nota. Kan bagus tu? sejuk hati mak korang tengok anak dia rajin baca nota. Tapi AWAS, jangan terlalu berwarna-warni.  Sebab nanti,mata tu berpinar tau dak? nak2 kalau guna highlight yang warna florescent tu. Silap haribulan, juling mata kes tengok nota tu. takmo takmo takmo. Kalau azie,ringkas je. Guna kertas warna-warni TAPI pen hitam dan biru je. 


beli kertas warna lembut camni.jangan warna2 terang. sakit mata tau nanti nak baca. 

Ok lah. Setakat tu je la kot yang azie boleh kongsi harini. Harap2 berguna lah ye. I have to study harder for sem 2. Please pray for me. And for Gaza too. :')


20 comments:

  1. dh follow cni dh...rajin die study yer...good luck for 2nd sem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. arap2 bukan rajin hangat2 tahi ayam. haha.

      Delete
  2. Nice..

    http://mohdzul97.blogspot.com/2012/11/jom-kumpul-saham-akhirat.html

    ReplyDelete
  3. gd sharing dear n KA dah follow juga ye 118

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu~ ok,nanti azie singgah blog KA ye. ^^!

      Delete
  4. pernah dijemput utk share tips study kat satu majlis. sy kata sy study ikut mood. lecturer tegur pulak, dia kata "tak efektif cara awk study" =.=

    ReplyDelete
  5. terjah
    http://nurulnamasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. terjah
    http://nurulnamasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. terjah
    http://nurulnamasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. study bila ada mood itu sangat betul

    ReplyDelete
  9. @Ernie Widhyharti

    eh eh. gitu plak~ tapi kalau takde mood,camne nak blajar? tanye lecturer tu balik. haha

    ReplyDelete
  10. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog bg komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog..chat blog tidak dikira nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    ReplyDelete
  11. hehe, nice sharing kak ! Good luck untuk sem 2 nanti :)

    ReplyDelete
  12. @alia syuhada

    tenkiu. sem 2 kena struggle lebih. nk dapat 4 rata tu! :D

    ReplyDelete

hai abang,kakak,adik yang ensem dan gorgeous. komen jangan tak komen ! ^_^