nuffnang ad

Saturday, 11 May 2013

Asasi Sains UiTM Puncak Alam

Assalamualaikum.

Tadi,azie tengok kat search keyword, ada orang yang search ‘ Asasi sains Uitm Puncak Alam’ kat blog azie ni. So, azie pon rasa terpanggilah lah nak buat entry pasal UiTM Puncak Alam ni. Kitorang panggil Palam je. Ringkas.

Azie tulis berdasarkan pengalaman azie sepanjang azie start duduk sini dari 1 Jun 2012 and in shaa Allah akan habis pada 12 April 2013. Maybe akan ada perubahan pada tahun korang lepas2 ni, jadi jangan la plak nanti nak compare2 plak ye.

(intro ni dah buat lame.sekarang azie dah habis dah pon. Yay! :D)

INGAT! Ni pengalaman semasa batch 2012/2013. Tahun korang mungkin berbeza

Kolej kediaman

Kolej kediaman ni tempat korang tinggal lah. Kat sini panggil kolej kediaman tau, bukan asrama lagi dah ye anak2.
Untuk pelajar perempuan, kolej kediaman kitorang nama Kolej Rafflesia. Ada Kolej Rafflesia 1,2,3,4,5 dan 6.

kitorang duduk kat padang kawad.belakang belah kiri R3, tengah R1, belah kanan R2
Kalau pelajar lelaki pulak Kolej Angsana. Kolej Angsana plak ade 1 until 5.
Azie duduk kat R1. R1 ni agak jauh dari tangga palam. R4 paling best. Naik je tangga palam,terus Nampak R4. Tak yah jalan jauh2. So,sape2 yang bertuah time daftar nanti,dapat lah R4. J Ataupon boleh mintak kat abang2 dan akak2 masa mula2 masuk tu,nak R4.

Kat sini, tempat tinggal kita macam ala2 apartment.
Satu rumah ada 4 bilik. Ade jugak yang 5 bilik. 
Satu bilik pulak kongsi 2 orang.Bilik dia selesa la untuk 2 orang.
Setiap bilik,ada 2 meja study,2 loker dan 2 katil single.Jadi tak payah berebut okay.

loker dia besar. tengok tu,loker akak ada bnyak ruang lagi~
Bilik air plak ada 2 . Satu bilik air sekali ngan tandas. Satu lagi bilik air takde tandas.
And then ada satu lagi tandas asing.
Ampaian pon ada tapi kecik. Azie selalu jemur kat tingkap je dalam bilik. Hihi.
Sinki ada dua.
Ada ruang kecik untuk letak barang2 mandi ataupon dijadikan tempat basuh baju.

Setiap kolej ada bilik dobi,surau dan bilik pelajar. Semua ni di tingkat 1.
Dalam  bilik dobi,ada 5 mesin basuh.

kena aturkan baldi macam tu tau. kadang2 akak skip sebab orang depan  tak basuh2 baju dia  -,-
kat bilik dobi pon ada ampaian
Sekali basuh 2 ringgit. Ada yang guna duit syiling,ada yang guna duit kertas. So tak perlu simpan duit syiling banyak2 sangat. Hihi.
Di bilik bacaan pulak ada TV, 2 meja belajar dan kerusi panjang .

Barang-barang elektrik

Pelajar tak dibenarkan bawak tv,peti sejuk,radio ataupon rice cooker ye. Haram sama sekali.
Tapi kalau nak bawak water heater,iron tu boleh la. Laptop? Lagilah boleh dik. ^_^
Setiap barang elektrik akan dicharge sebanyak RM10 per semester.
Contoh: akak hanye bawak laptop dan handset. So akak hanya perlu bayar RM20 untuk satu semester.
Better bawak extension tau. Boleh pasang banyak2.
lepas bayar barang elektrik,dapat sticker camni
Tempat makan

Dekat Kolej Rafflesia ada Kompleks Kemudahan Pelajar Rafflesia (KKPR).
Kat sini ade is mart. Macam kedai runcit la kire.
Lepas tu ada dalam 6 kafe yang bukak. Ada kafe yang buat servis order.So mintak no tepon. Senang. Order.Pastu turun ambik je.Takyah tunggu lame2.
Tingkat 1 KKPR pulak ada Pejabat Hal Ehwal Pelajar, gym dan surau.

belas ehsan google. KKPR
Dekat Kolej Angsana pulak dipanggil Kompleks Kemudahan Pelajar Angsana.(KKPA).
Ade minimart,kafe.
Oh ye,kat KKPA ni ruang tengah2 tu dijadikan Ruang Solat Utama(RSU). Solat Jumaat kat situ.
Tingkat 1 ada gym.
Tapi,kebanyakan pelajar lelaki suke makan kat kafe Rafflesia. Azie pon tak tahu kenapa. Adakah sebab makanan2 kat kafe rafflesia terlalu sedap atau diorang saja nak cuci mata tengok awek2 cun?

Kalau tempat makan kat fakulti plak, lepas je korang turun tangga maut tu, korang akan jumpa Kafe  Pendeta.
Lepas tu bawah kafe tu ada food court. Kat sini harga makanan lebih kurang sama je ngan harga makanan kat kafe rafflesia and angsana.
Kat fakulti2 bawah tu pon ada 2,3 gerai yang jual makanan2 ringan macam karipap,roti,sandwich tu semua.

Surau

Untuk surau kat fakulti plak, kat FSK 1,5 ada surau perempuan kat tingkat 2. Berhampiran lif tengah tu.
Kat FF2 pun kat tingkat 2.Belah kanan. Surau kat fakulti ni paling besar and ada 2 surau. Tapi dua2 ni untuk perempuan jugak.
Kat PSB pula di tingkat 4 . keluar lif,belok kanan.

Kalau untuk lelaki,surau di FSK 1,5 bersebelahan surau perempuan.
Di FF2 ,ground floor belah kiri. Hadapan bilik aktiviti pelajar.
Kat PSB kat tingkat 5,depan perpustakaan.

Kelas

Untuk pelajar asasi,mostly kitorang belajar di Fakulti Sains Kesihatan 1,5(FSK 1,5) ,Fakulti Sains Kesihatan 7(FSK 7), Fakulti Fakulti Farmasi 2(FF2) ,Fakulti Fakulti Farmasi 3(FF3) dan Fakulti Farmasi 4(FF4) .
Akan ada kelas tutorial dan kuliah.
Dewan kuliah biasanya di FSK 7 dan FF4.
Untuk kelas tutorial pula, kita buat kat BKA 1-20 kat FSK 1,5 tingkat 7.
Kalau lab pula, lab bio dan chemistry di tingkat 5 FSK 1,5.
Kalau fizik,lab fizik di FF3 tingkat 5.

Nanti korang akan dibahagikan kepada kelas2 masing.
Kelas untuk pelajar asasi sains ialah dari A-G.
Kelas A pulak terbahagi kepada 10 kelas. Contoh, A1,A2,A3 dan seterusnya.
Untuk asasi engine, akak tak sure. Dari kelas H sampai S kot.
Untuk dewan kuliah pula, 5 kelas akan digabungkan bersama.

Jadual belajar

Jadual belajar asasi tak sama dengan jadual belajar matriks. Diorang start 8 pagi kalau tak silap dan abis pukul 4 stengah. Everyday. Sama je tiap2 ari.
Kalau kita plak, jadual tak sama. Maybe kelas harin isnin start 8 stengah and abis pukul 5 stengah. Hari selasa plak start 12 stengah abis pukul 3 stengah. Heaven kan? Tapi ada jugak yang tak berapa nak heaven. Contohnya, kelas azie sem 1 ada yang start pukul 8 stengah,abis pukul 6 stengah tapi rehat sejam je untuk solat zohor.
Lagi satu,macam azie pernah cakap dalam entry lepas,jadual belajar jadual belajar students asasi bergantung kepada pelajar degree. Baca entry tu je lah ye. 

Kemudahan

Pustaka pon ada.
Perpustakaan Tun Abdul Rahman(PTAR) terletak di PSB tingkat 5.
Kat palam ni jugak ada bilik belajar. Kalau ada gap kan sejam dua,azie duduk kat bilik pelajar la.
Kat FF2,kat tingkat bawah tu ada bilik pelajar. 
Kat FSK1,5 tingkat 7 yang sama level ngan BKA pon ada bilik pelajar.

Kemudahan basikal pon ada. Tapi kena tunjuk IC dan kad pelajar.
Wifi ada di fakulti,kafe,pustaka. Semua tempat. Kat kolej kediaman takde wifi tapi dun wori, ada LAN. So bawak awal2 LAN wire tau. Kalau tak bawak,boleh beli kat is mart.

ATM.

Yang ni paling penting. Kalau tak,macam mana nak withdraw duit kan. Kat palam ada ATM bank islam only.
But don’t worry, atm bank islam pon boleh guna untuk withdraw pakai kad bsn etc.
Atm ni kat KKPA ada 1,kat KKPR ada 1, kat PSB ada 2 ATM and 1 deposit,and lastly kat FSK 7 ada 1 atm.

Pakaian.

Untuk perempuan, hari Isnin dan Jumaat wajib pakai baju kurung. Jubah pon boleh.
Hari lain, suka hati nak pakai baju apa asalkan sopan. Ni bukan lim kok wing ye nak pakai skirt bagai.
Pelajar perempuan tak dibenarkan pakai selipar ye pergi kelas. Selipar jamban,selipar surau asal nama selipar tak boleh.
Hanya sandal dan kasut ye adik2.Nanti pensyarah tegur.
contoh pemakaian yang dibenarkan. haha~
Untuk lelaki pulak, hari Isnin wajib pakai baju kemeja dan tali kemeja.
Hari Jumaat plak pakai baju melayu. Tapi ade je yang pakai baju t-shirt.
Lagi satu, jangan warna rambut! Kalau polis bantuan nampak,kena tegur.

Transport

Walaupun puncak alam ni ceruk hutan tapi jangan bimbang ye adik2.
Adik2 tetap boleh berjoli time weekend. Hehe.
Akan ada bas rapid yang keluar masuk palam ni.
Jadi kalau yang malas turun naik tangga,boleh naik bas. RM1 je.
Untuk ke Klang dan Meru naik U90. Pon RM1.
Kalau nak balik Terengganu naik bas rapid U90,pergi Klang sentral. Tiket bas Sani sehala RM 45.50 je. Bas fevret akak tu. Hihi.
Tempat berjoli yang paling femes untuk budak palam ialah Setia City Mall.
Kalau nak pergi Shah Alah,naik bas rapid U90 jugak. Bayar RM2.

belas ehsan google. taman kat setiacity mall ni lawa! :)

Area Puncak Alam ni ada pasar malam tau.Hari rabu dan sabtu.
Naik bas rapid T600.Pon bayar RM1.

Textbooks
Physics and chemistry guna Pearson.
Biology gune Campbell.
Math pulak lupe sebab azie tak guna. Prefer lecturer’s note so kalau ada yang nak buku text math akak tu, komen kat bawah ye. Akak bagi free je.
BEL dan agama Islam pon ada buku.
Biasanya akan dijual minggu pertama dan kedua.
Bagi buku Physics,Biology and Chemistry adik2 tak boleh nak amalkan system warisan ye. Akak sulung bagi buku kat adik no 2. Adik no 2 bagi adik no 3.

No no no! Sebab dalam setiap buku tu ada code. Code tu pulak amat penting untuk buat mastering.
Mastering ni macam assignment online la.
Mathematics dan agama islam takpe nak wariskan pon. Hihi. Sebab takde assignment online tu.
Buku2 yang bakal adik2 beli tu tersangatlah berat. Tak tipu. Sebab tu akak nasihatkan adik kerat buku tu jadikan bahagian2.

akak jilidkan macam ni. ikut chapter.
Basically, korang akan belajar topik2 time SPM. Cuma lagi detail.
Lagi satu adik2, tolong lah dari sem 1 tu,study betul2 biar score. Akak menyesal kot tak study betul2. Sebab sem 1 lagi senang nak score berbanding sem 2. Jadi jangan lepaskan peluang okeyh! :D

Quizzes and exam

Setiap subjek ada kuiz.
Selepas habis chapter, biasanya lecturer tutorial class akan buat kuiz. Habis belajar satu chapter je,buat kuiz.
Tapi ada lecturer yang gabung 3 chap dulu,baru buat kuiz. Depends on lecturers.

Tapi agama Islam terkecuali lah.
Agama Islam 2 kali je. Satu tengah2 sem,satu lagi time final.

Quizzes termasuk dalam carry marks,sekali dengan lab report and etc.
Quiz+lab report+assignment+presentation=50%
Final exam=50%
Sebab tu lah penting untuk score quiz. Jangan main2 ye adik2. :D

Laboratory

Hanya Bio,Fiz and Kim yang ada lab. Setiap sesi 2 jam.
Lab coat akan dijual biasanya minggu kedua. Harga kalau tak silap RM 45. Akak pon dah lupe. Banyak sangat makan semut agaknye. Hew hew~
Dalam lab, TAK BOLEH pakai selipar/sandal. Wajib pakai kasut.
Untuk lab ni, lab instructor akan explain dulu macam mana nak buat experiment,then korang akan buat sendiri.
Tapi akan ada lab assistant yang ronda2.So kalau ada soalan,tanye. Karang tak jadi experiment tu.

labcoat akak~ penyelamat di kala lab sejuk tahap  beku
 best tau buat lab. macam2 warna ade~ :D
Assignments

Bio: lecturers yang bagi dan ada jugak mastering online.
Physics: ada take-home-quiz , ada quiz buat dalam kelas and mastering online.
Chemistry: mastering online.
Math: takde.
Agama islam: ada esaimen. Nanti lecturers terangkan. And kena hafal surah jugak. Surah Al-Mulk dan Sajadah.
Lagi sekali akak ingatkan . Semuanya bergantung kepada lecturers hal2 yang berkaitan dengan quiz ni tapi mastering online tu semua kena buat.
That’s why akak cakap tadi,buku tak boleh waris2 kan. Kena beli buku sendiri sebab ada code untuk gune daftar mastering. 

akak dah tulis satu post pasal tips2 mastering,so adik baca kat sini la ea. 

Akhir kata(cewah macam buat karangan BM) , akak ucap kan tahniah untuk adik2 yang dapat tawaran dan ingin melanjutkan pelajaran kat UiTM Puncak Alam. Kalau ada yang nak tanye,tanye je. Ok? Jangan bimbang. Akak tak makan orang melainkan korang berukar jadi ayam goreng. nyum nyum nyum~

305 comments:

  1. best je :)) berguna utk adik2 y still xtau nak pilh y mana utk teruskan pngjian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga bermanfaat untuk adik2~ :)

      Delete
  2. Akak thanks utk explaination kat atas yg superb tu. Hihi insyaa Allah saya akan further study kat siniii. And nak tips2 utk score mastering assigments tu. Hehe boleh whats app or text kat 0129524000. -shazmira

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks adik~ tahniah sebab dapat palam! U will love it! Teheee. Akak dah save no adik. Akak tgh sibuk skang.nanti kalau akak dah free,akak whatsapp adik k pasal tips tu.lagi pon esaimen on9 doesn't start as soon as masuk sana. Tahniah lagi sekali :D

      Delete
    2. Salam.mnx maaf mncelah kat post ni..hehe...akak..saya Pon nak tipa tu jgak..hehe.. nadzirah_rahim@yahoo.com..terimakasih kak..

      Delete
    3. Wa'alaikumusalam dik
      akak dah buat post pasal tips tu.
      Adik bace la ea sbb akak dah x send emel:)

      Delete
  3. wahh, thanks for this info!! sy pn masuk sini nanti,

    ReplyDelete
  4. hai kak. saya dapat msok asasi puncak alam. if dont mind. akak email sya tips tue imnadiaoxalis@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh bolehhh. Akak x kesah langsung but tunggu bile akak x bz eh adik. Nanti akak emel

      Delete
    2. salam kak.boleh mnta tolongka?boleh akak email kat saya tips tu.emel saya, izzuddinmadine7369@yahoo.com.my .tq kak.....kak,kakak ada fb ka?boleh mnta?snang sikit nak tnya.tq kak.

      Delete
  5. thanks akak...mmg asasi sains kat sini eh ?...x de kat uitm lain ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah dik. Kat puncak alam ni je ade asasi sains uitm.tempat ni nyaman tau~

      Delete
  6. Hai akak. Saya confirm masuk palam palam insyaAllah. Nakm tips tu. Ahah. Share kt email ye kalo boleh. Mirra109@gmail.com. tengkiuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah sebab dapat masuk palam ~!
      Boleh dik.nanti akak emel ye.quite bz skang.

      Delete
    2. akak saye pown nak jugak bole la share jugak
      yanazira_qt305@yahoo.com

      Delete
    3. Haik cik anon.hihi
      akak dah buat post pasal tips tu,so akak tak hantar emel la. :)

      Delete
  7. Hai akak. Saya confirm masuk palam palam insyaAllah. Nakm tips tu. Ahah. Share kt email ye kalo boleh. Mirra109@gmail.com. tengkiuu.

    ReplyDelete
  8. thanx ea kak..beshhh..haha..bagi tips tu pliss..nk score awal2 ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks u too sebab sudi bace entry panjang tak hengat ni. Hahah
      Boleh dik nak tips tu,bg emel pliz

      Delete
    2. haha..akak terbaik aa jadi panjang2 pon takpe..okay aminzack792@gmail.com..belaja kat sini bes x?..maksd saye macam suasana die?..lecturer die?.

      Delete
    3. Alahai amin amin~
      Dah terlambat dah.akak dh buat satu post pasal tips tu.bace la ea~:D
      kalau amin ni jenis macm akak yang tak suke sangat pergi mall tu puncak alam ni kire ok la.
      Tp x kesah pon sbenarnye sbb mcm ak cite la tu kan,ade setia city mall nak releasevtension time weekend.nak pergi shah alam pon boleh
      kat palam tu pagi2 sejukkk.tu yang terbabaa sampai ponteng kelas.muahaha
      Dari segi lectuterd plak,semua lecturers yang akak dapat best2.asyik buat lawak je.
      Tapi kalau amin ni tak bernasib baik dapat lah lectuterd yang garang n cerewt.hahah
      Overall ok la.palam ni cantik.sebab dia kan mqcam dalam hutan sikit jadi lawa.ada tasik cantik kat blakang fsk 6 afe ikan keli.lpas mds tu bolehlah pegi situ tangkap ikan keli masak merah.

      Delete
    4. haha.dah bace siap komen lagi :D .overall menarik.siap ade ikan keli la..haha.suke2..

      Delete
  9. assalamualaikum akak
    thanks untuk info yg sgt membantu
    kalau boleh saya nak tips tu
    email saya nurulnajihah_mohdfadzil@ymail.com
    terima kasih akak!
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam~
      Boleh boleh boleh. Bayar seringgit. Kidding~
      Nanti akak emel ye dik but tgh bz skang. Sabar ea

      Delete
    2. Akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  10. Salam. Akak. Saya pun insyaAllah masuk. Sangat berguna info2 ni. Saye pun nak tips mastering tu juga. Tq.
    Email: imaniimtiyaz@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam dik~
      Boleh dik.nanti akak emel tips tu bile akak x bz nanti. Sabar ye :)

      Delete
  11. assalamualaikum, kak.

    thankyou atas perkongsian :D

    em nak tanya, iron board kena bawa sendiri ke? dekat situ takde iron board?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam dik~
      Ha'ah. Iron board kne bawak sendiri.nanti bawak,letak kat ruang tamu tu pastu share la gune ramai2 ngan housemate tu. Hehe. Charge iron tu plak kongsi la.tak yah la sorang bawak iron sorang satu

      Delete
  12. Salam akak,saya konfem masuk situ..nak tips tu .. daisy2045@yahoo.com
    Thanks yer akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam~
      Boleh dik,nanti bile x bz,akak emelkan ye. Thanks sebab bace :D

      Delete
  13. Salam akak.thanks ats perkongsian.sangat2 lengkap n berguna utk kteorg yg junior ni.Saya pun insyaAllah masuk PALAM. Saya nak tips utk score assignments mastering tu boleh? thanks akak. hanis_zana95@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam~
      Akak pernah jadi junior jugak dik.tak tahu satu hape pon. Harap2 benda ni berguna nanti. Hehe
      Boleh dik,nanti time akak x bz,akak emelkan ye

      Delete
  14. salam akak . tq so much for the info .
    Insyaallah msuk palam ;)
    akak , kalu bley nak tips2 tu ? heee ;D
    TQ akak ;)
    emel= racetilldusk@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam dik anon~
      Firstly tahniah dapat palam! Hehe
      Boleh. Nanti time akak x bz,akak akan emelkan ye dik

      Delete
  15. assalamualaikum akak :D
    terima kasih atas perkongsian yg banyk memberi faedah ini
    in sha allah saya masuk palam
    bole tak share tips2 tu? >.<
    intansaadah@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam.
      Eh mestilah boleh tp tunggu akak x bz nanti ak emel ye dik.
      Tahniah dpt jd warg palam! :D

      Delete
  16. Akak , insya Allah saya dpt asasi sains uitm . Bole tak saya nak tips tu ? Boleh email saya ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tu boleh tapi kan dik,emelnye mana dong? Gimana mau kasi kalo emelnya ga ada dong?

      Delete
  17. kak.. saya nak tips untuk score assignments mastering tu, email kan ye? faizatinfarisya@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  18. salam kak..sy kompem msuk sni..nk tips tuk assgmnt mstering 2 jgk..bleh ye.. ainunshafira@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  19. Salam akak.nice long entry :) .akak.alia will be one of palam student. So if u dont mind,alia nk juga tips tu ae ae. Just send to my email ok :) lya_virgo95@yahoo.com
    Thanks and much appreciated :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  20. Assalamualaikum akak.saya nak tips utk score assignments mastering tu boleh kan? Akak email dkt sini ae
    emmanatasya1006@yahoo.com
    Terima kasih akak! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  21. Saya pun nak juga tips tu..email saya nabil_hakim28@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  22. Assalamualaikum, nak jugak tips mastering tu boleh? hehe

    fatiniomar@yahoo.com

    terima kasihhhh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  23. Terima kasih kak for the information. Saya nak juga tips mastering tu. Akak boleh email saya miminazurah@yahoo.com.my. Terima kasih ye kak. Sori kalau dah menyusahkan. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  24. Salam.Akak saya nak tips tu ^_^.emel saya saraflower95@yahoo
    com.thnks akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. .akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  25. Nak tips!!! syg_nad@yahoo.com.. thanks bnyak2
    ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Terima kasih akak kongsi pengalaman :-)...
    nak tips jugak.. terima kasih akak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
    2. Thanks banyak2 akak =) hee~

      Delete
  28. Hyee kak. Info yg sngat membantu. Nak jugak tips tu bolehh ? Hehe. Thanks :) here is my email. anish2311@rocketmail.com thank you again kak ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenue akak dah send emel kat awak tapi kalau x dapat,boleh bace post yang akak buat tu ye.pasal tips mastering.goodluck adik:D

      Delete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Akak,sye pun msk sini,akaq bole ta akaq share skt kak cm ne nk score.ni email sye.missainjamal@gmail.com

    ReplyDelete
  31. salam akak..asasi nie susah ke??ade yang kata kena struggle habis..saya dapat asasi nie..tapi saya takut nak pi..matrik atau asasi yang akak lebih prefer???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam.
      Adik,kalau nak ikutkan struggle ke x,dua2 baik asasi ataupon matrik dua2 kne struggle.
      Kalu matrik ni dia more to school.note lecturer bg even penarkahan pon time final macam sekolah.kalau susah,gred turun.
      Tapi kalau asaai x.gred tetap same .75 bru a.
      Kelebihan asasi ni adik lebih terjamin bile degree nanti.
      Contoh adik masuk asasi uitm.time dgree adik mintak uitm jugak.adik dpt 3.85 tp ade bdak matrik mintak uitm jugak dan dia 4 flat.walopon dia 4 flat uitm akan pilih adik sbb adik memang budak asasi uitm. Lagi satu,katrkan pointer adik rendah dan x ditawarkan mana2 u,uitm akan jage adik,akan beri kos yg bersesuaian dengan result adik.
      Tapi kat mane pon adik belajar,adik kne usaha tau! Hihi.panjang pulak akak membebel.tahniah sbb dpt masuk palam ! :D

      Delete
  32. Salam..akak,thanx 4 de info..saya insyaAllah masuk Palam..saya nk tips tu boleh?thank u so much akak.^^..
    Email:nurraihanmansor@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  33. senior, thank you so much for the information.sgt2 berguna bagi junior yg akan masuk asasi sains uitm ni.btw saya dpt Palam ni jugak. i hope you can share the tips how to score the online mastering.bukan ape spm saya bukan lah straight a pun jadi saya nak score betul2 bila masuk sini.bila2 akak tak busy nanti email k.thank youuu so much :)
    email : ifdarina_erry@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah buat post pasal tips tu so adik bace kat situ la ea~
      ala dik. akak pon bukan straight a tapi alhamdulillah boleh survive
      blajar kat sana x boleh last minute tau sebab ada carry marks.
      kne usaha dari awal in shaa Allah 4 flat.
      akak lambat sedar dpt lh result rendah sikit.hehee

      Delete
  34. salam...akak...thanz sbab bg inform yg brguna...syer pown dpt palam..akak nak jgk tips score online mastering..akak syer nak score btul2 kt sini,,hrap akak sudi share...ney email. ikahfarain.95@gmail.com thazk akak

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum akak. Saye nak tips utk score assigment mastering tu. Kalau tak busy nanti email lah saye k : razfarahnina@gmail.com Thank you ! :)

    ReplyDelete
  36. Aslmualaikum...akak boleh share tips tu?saya pon alhamdulillah dpt asasi sc uitm...nt akk x bz email k zieza95_virgogurl@yahoo.com
    Thanks kak :)

    ReplyDelete
  37. Salam, akak saya dapat asasi engine uitm. Subjek dia ada yang sama kan? Macam physics. Kalau ada mohon bagi tips jugak hewhew. Ni email azrul_arif95@yahoo.com Kalau tak sama, takpelah. Terima Kasih banyak banyak! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam adik~
      Ye,subjek semua sama cuma sains bio,budak engine plak blajqr csc.tu je.
      Nanti akak emel. Btw tahniah bro dpat palam.haha

      Delete
  38. btw nak tanya, akak lepas ni sambung mana? Nak tahu jugak pathway pelajar pelajar asasi uitm ni. Nak jadikan contoh,

    ReplyDelete
  39. Akak in shaa Allah akan sambung medic if ade rezeki.
    Kalo tak mintak biomedic.
    Adik,kaau adik masuk asasi sains uitm ni,adik boleh sambung apa2 bidang je kecuali law kalau x silap.even nak sambung engine pon boleh.tesl pon boleh tp muet kne at least band 4.jadi kalau adik x konpem lagi cita2 adik tu apa,masuk je asasi sains ni n then score. Lastly,bileh masuk mane2 cabang

    ReplyDelete
  40. akak saya pun nak tips2 tu.. please email kan kat saye ye

    nadia_hageda@yahoo.com okay ? tq yeee

    em akak ade wifi tak kat blik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Disebabkan ramai yang mintak,ak dah buat entry palq tips tu so akak tak akan hantr emel la ye. And then pasal wifi pulak,kat bilik takde wifi tapi ade kabel LAN. So kalau adik ade wire LAN tu,adik cucuk kat laptop,boleh on9 :D

      Delete
  41. tengs~~ bnyk maklumat..;) plis share tips ngan saye jugaa~~ thanks .. izzati.azli@ymail.com

    ReplyDelete
  42. akak.. boleh x dpt tips tuk assignment mastering tu. saya dapat tawaran asasi sains puncak alam.

    ReplyDelete
  43. ini email saya.. dimal.dim2@gmail.com

    ReplyDelete
  44. Nkk jugk tips tu..hee..email kt cni tau anitnord@yahoo.com..thnz akak :)

    ReplyDelete
  45. Salam kak, alhamdulillah sy dapat tawaran asasi sains di uitm puncak alam :) akak kalau sudi tolong email tips kat saya jugak hehe - sitihajarsalman@yahoo.com
    thanks akak!

    btw, sy nak tanya - buku teks nanti nak dapat cmna eh? kena beli kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tips tu in shaa Allah nanti akak emelkan ataupom akak post katblog ni je.
      Ehhh.lupe plak nak jawab salam. Wa'alaikumusalam. Hihi.
      Buku teks tu nanti dalam minggu kedua dan ketiga ada jual. Memang kne beratur panjang so jangan terkejut la ye nanti. Hene

      Delete
    2. oh oke oke. thanks akak! :D

      Delete
    3. Akak, ada jual second hand tak utk buku teks dan rujukan.....from u or ur friends? Sbb sengaja nak belajar awal2 even before masuk belajar.

      Delete
  46. salam kak...blog kak mmg bg pnrgn y btol2 mntp...sy nk tips 2 jgk kak...ni email sy eddyrin95@yahoo.com..thanx a lot kak :)

    ReplyDelete
  47. salam akak...thanz 4 da info..sy pn nk tips jgk,,he2,,ade mse akak email sy k,,,syafeeqa_sya@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. salam akak...kalu boleh sya nk jugak tip2 tu..nk skor awal2..nie email sya :
    syeera_azman95@yahoo.com ...thanx akak!!!

    ReplyDelete
  50. cane nak kontak akak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat fb tu adik search je. Azieni asari.kalau nampak kartun muslimah tudung hijau,akak ler tu. Hehe

      Delete
  51. salam alaik kak azie :)) nice entry ! nak tips tuh :DDD hahaa . thanks kak . sgt mbantu taww . anneesnabeeyla@gmail.com <3

    ReplyDelete
  52. Salam Akak..sya dapat tawaran asasi eng dkt PALAM!! If u du mind sya nk mnx tlong akak emailkan tips tu..Insyallah brguna bg sya..Trimas akak..-haqi_23@hotmail.com

    ReplyDelete
  53. salam this is ainaa. During MDS kena pakai baju kurung putih n kain hitam as in baju kurung putih top sahaja & kain hitam or baju kurung putih top and kain tu dua2 putih ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam afik. Tahniah dapat palam. Woot woot! :D
      Pasal MDS tu,time akakn tahun lepas sepanjang 5 hari tu pakai baju kurung biasa je.
      Cume last day tu pakai baju putih kosong takde corak. And kain hitam.
      Akak dulu pakai baju putih yang sekolah tu je.ye lah,gune sehari je pon. Jimat. Hehe

      Delete
  54. Salam akak. saya jugak dpat tawaran asasi eng dkat PALAM.. kalau tdak keberatan, saya pon nk mntak tolong akak utk emailkan kpada saya tips yg akak nk share tuu. In sha Allah akan dpat membantu saya. Thanks in advance ye kak.
    email saya: izwadizailan@gmail.com

    ReplyDelete
  55. kak! assalamualaikum...saya pun nak tips pasal mastering online tu jugak...harap dapat ilmu kak melalui email saya wanamiera95@gmail.com

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum akak. Sy insyaAllah akan masuk palam. Untuk persediaan awal, sy nak tips mastering online tu ye. Ni email saya natalia_hdr@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  57. salam kak, sy alhamdulillah dpt masuk palam. insyaAllah daftar 2 jun ni. sy harap akk dpt email kn sy tips mastering online tu jgak ye. thanksss a lot kak. insyaAllah sy akn guna kan sebaik2nya. :) aidazakaria_95@yahoo.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.akak dah buat post pasal tips.adik tgok kat situ ea. :)

      Delete
  58. thanks akak.. post yang amat2 membantu.. insyaallah.. masuk palam 2hb nie.. apa2 maklumat & nasihat akak boleh add fb https://www.facebook.com/sayahannan
    textbook math akak ada lagi ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kalau membantu adik2~
      ade lagi.nak ke? bagi alamat

      Delete
    2. maaf akak lupe.dah ade yang mintak kat fb.sori sangat2 ye dik

      Delete
    3. hehe.. takpe.. its ok ;)

      Delete
  59. Assalamualaikum akak :) saya nak tnya sikit..knp dlm surat twrn die ckp masa dftr pkul 8 pg - 4 ptg and ada sesetengah org dpt surat tu die tlis kena dftr pkul 2-4 ptg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam~
      pasal daftar pagi ke petang tu just nak elakkan jalan jem.tak kesah pon nak daftar bile2 sebenarnye.kalau ikut tahun akak la :)

      Delete
  60. salam.. akak, thanks for the tips..
    Untuk loaction kt bgunan fakulti dh boleh catat awal2, nanti masuk x de la sesat.. huhu..
    Sye confirm masuk asasi sains uitm, btw sye nk jugak tips mastering tu jugak,contact.eldania@ymail.com Thanks :D
    Sye doakan akak dipermudahkan masuk degree. Aminn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam dik~
      haaa.tau takpe dik.akak dulu sehari tau x nak cek tempat kuliah semua.tanye bdak degree kat situ diorang pon tak tahu.
      dah tau tempat senang la nak pergi kelas.nanti lepas mds,ade masa senggang lbih kurang 6 hari.boleh jalan2.hehe

      Delete
  61. buku rujukan boleh dapat dari mana ?kedai buku biasa atau ada dijual di palam nanti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebanyakan student tak guna buku rujukan dik .kitorang gune buku teks yang beli time minggu kedua dan ketiga.kalau adik tengok tahap ketebalan buku tu,konpem terkubur terus niat nak beli buku rujuka.tebal nak mampuihhhh~

      Delete
  62. Assalamualaikum akak, saya dapt palam..n saya nak mintak tips uh akak leh..kalau leh cara nak wat lab report or perkara2 yg nnti akan blajr..haha nervous sangat nih..emel: naz_zezz@gmail.com thanks:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam~
      akak dah balas kat emel tapi xtau knape fail. rase nak lempang je pakcik gmail asyik2 fail je.
      nak buat lab report tu paling senang search on9 jawapan dia. jwpn dlm buku teks tu ada kadang2 takde sebab ade soalan yang kemahiran berfikir.
      so janganlah seksa otak yg tgh penat,adik search on9.tulis setepek soalan kat kotak search tu in shaa Allah jumpe.

      Delete
  63. as'salam..
    thanks psl tips yg akak share..akak, klu kuiz 2 ye biasenye gne bhse ape ye?bi @ bm @ dwibhse?adik nie lmh bi.result bi klu exam hnye dpt B @ C jr..klu A 2 allahamdulillah lah...psl nie lah adk x brpe cnfirm nk jadi apa besar nnti..x brpe confident dgn cita2 nk jdi apa..
    plz email ke nur_anayli96@yahoo.com




    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah emel.sori kalau bebel panjang. ^_^

      Delete
  64. salam kak,boleh mnta tips tu kak?emel saya izzuddinmadine7369@yahoo.com.my tq kak.klu kakak x dpt emel,boleh tau d mna kakak post link tips tu.tq vm kak.boleh mnta link dia kan kak?tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam~ akak post kat blog ni jugak.cari post yang latest sekali :)

      Delete
  65. Kak, mohon tips itu yeah. email sy, fiqrizolkurnian@yahoo.com. Harap2 dapat membantu. In Sha Allah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah post so adik bace kat situ la eh.cari post yang latest :)

      Delete
  66. Akak, sye bakal pelajar asasiuitm palam ni..mcm mne nk skor mastering online ke bnde tu ek??hehe..tanx akak..

    ReplyDelete
  67. Akak dah buat satu post .cari post yang latest dan bace kat situ ea :)

    ReplyDelete
  68. akak saya nak tips tu boleh? nazatulshima95@yahoo.com~ ni email

    ReplyDelete
  69. as salam...adakah laptop itu satu kepeluan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam. Tak. Laptop bukan satu keperluan. Takde laptop pon boleh survive sebab ada bilik komputer kat PSB tingkat 5. Kalau nak guna komputer bagi ac dan kad matrik je. Cuma untungnya ada,laptop senang nak buat report. Senang untuk search sebab kadang2 soalan dalam report tu susah. Tapi kalau adik tak bawak laptop,adik pinjammla sekejap laptop roommates atau housemates bile nak buat report dan mastering on9 tu. :)

      Delete
  70. akak saya pun dpt masuk uitm puncak alam..oleh saya minta tips tu..emelkn dekat sini ye..ainaasalfariena@gmail.com..thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah buat post. Adik bace kat situ la ea :)

      Delete
  71. salam.akak sya nk tips utk assignment tu.90syafiq@gmail.com.terima kasih

    ReplyDelete
  72. salam, akak. blh tak saya nk tips untk assignment tu ? msyazlin@gmail.com
    tqvm!

    ReplyDelete
  73. tumpang tanye. klu saya ni jenis y dok pkai baju kurung je gi kuliah, bape pasang bju kurung saya kne bw?

    terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh. Adik selalu pkai baju kurung g kuliah? Bawak dalam 10 pon dh ok tapi kalau adik jenis yang suke melaram,bawak la 15. Akak dulu akak bawak 10 baju kurung,6 baju pakai ngan seluar.

      Delete
  74. SALAM ,, WAHH bestnye ..sy komfem masok ! saya pon nak tips mastering tu akak T_T syafi_haha@yahoo.com

    ReplyDelete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. Akak baju putih n kain hitam tuk mds wajib bawak masa daftar atau pihak kampus bagi balek tuk beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori lambat balas,akak kerja. selamat jalani MDS. :)

      Delete
  77. Terjumpa ex-student TJ lah . Haha . Best x blaja kat situ ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. ni senior tj ke junior ni? blajar best dari segi environment hijau dia. lecturer2 serious peramah and rajin giler ajar students2 sampai paham. memang best! :D

      Delete
  78. Salam. Saya nak tanya, ada sorang student lelaki berumur 18 tahun dari kos asasi sains batch 2013/2014 terlibat dengan gejala songsang homoseksual atau GAY. Bagai manakah saya mahu membuat aduan kepada lecturer atau program head,asasi sains? untuk pengetahuan saudari Miss azieni student lelaki berkenaan telah menjadi anak ikan GAY kepada sorang PEMBANTU TADBIR LELAKI di sk bandar tasik puteri rawang. Pembantu tadbir berkenaan merupakan suami orang dan mempunyai anak2. boleh x bg e-mel atau nombor telefon program head? saya mahu tindakan tegas yg sekeras2nya diambil oleh pihak uitm puncak alam terhadap student lelaki berkenaan.sila beri komen dan cadangan.. terima kasih...

    ReplyDelete
  79. hai, nak tanya ckit boleh ka? well saya gagal stpm 2012,upu of course hancur, so fikir nak start balik, umur nak 20 tahun ni masi boleh apply asasi sains kat uitm ka? if ya mcm mna? kalo nak ambl diploma pla tlalu lama....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Maaf sangat2 sebab lambat beri respons.maaf saya kurang pasti pasal ni. Setahu saya syarat minimum nak masuk asasi uitm 6a.

      Delete
  80. Kalau dpt dismissal masa sem1..apa yg akan terjadi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dapat pointer below than 2.5 camtu kena retest balik.
      Kalau lepas 3.0 boleh sambung sem 2.
      Tapi yang dah retest still tak lepas,pihak uitm akan tawarkan supaya ambil diploma di uitm berdasarkan KEKOSONGAN YANG ADA.
      Kalau cik anon taknak pilihan diploma yang ditawarkan tu,boleh keluar dari uitm then masuk ipts.

      Delete
  81. Salam akak..sy ni pelajar lpsn SPM thn ni.sy ade apply matrik n cdg nak apply program asasi nnti..kalau sy dah msk matrik nnt dan dpt twrn asasi,boleh x sy brhenti matrik n pilih asasi or better teruskn jer kt matrik...mohon pendpt akak ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam dik.:)
      setakat yang akak tau,xde la plak orang tukar dr matrik ke asasi.
      sbb result asasi tau lewat sikit je dari matrik.adik boleh decide awal2 nak pergi asasi ke matrik.
      matrik ni same je macam skolah.panggil cikgu.tutorial pon siap ade buku.kalau asasi dah macam universiti.tutorial tu masa untuk korang tanye apa yang x paham time lecture.baju pon x payah nak skema mcm matrik.
      decide betul2 tau nanti nk masuk asasi ke matrik :D

      Delete
  82. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  83. -Author Hana-
    Saya lepasan SPM 2013. Dapat 8A 1C. C+ Add Math. Layak ke sy kalau nak masuk Asasi Sains ni? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut tahun akak dulu,spm 2011, syarat minimum 6A tapi ade je yang 5A pon dapat asasi ni.
      result adik plak dah lebih dari ok dh,8A tu.even kalau ikut syarat min asasi uitm pon dah lepas. :)
      kalau Allah dah tetapkan rezki adik ni kat palam,in shaa Allah boleh.
      eh lupe nak cakap, tahniah result gempak! :D

      Delete
  84. Akak saya nak tanya,kalau result saya 5A 4B ni layak ke nk buat asasi Sains ni? Saya lepasan SPM 2013

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut tahn akak,5A masih ditrime tu pon sikit sgt.biasa 6A and abobe.akak rase susah sikit tapi semuanya Allah yang tentukan.Adik mintak je if ade rzki,alhamdulillah tapi kalau takde,masuk je matrik and score 4 flat. goodluck! :D

      Delete
  85. 6a3b1c bole lepas tak akak ? c sye addmth.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman akak dulu boleh lepas.tapi skang ni tak tahulah sebab dah makin ramai yang bijak2.papepon adik mintak je dulu.pastu doa banyak2.ok? :')

      Delete
  86. akak belaja math bio fiz kim tu susah tak? sbb masa sekolah menengah sy tak amik semua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh macam mane adik boleh tak ambik subjek2 tu?
      adik ambik aliran ape?
      4 subjek tu are kinda upgrade version of apa yg belajar time skoloh menengah so i you never learn those subjects,i think it's quite hard.tapi kalu dik jenis yang cepat belajar,in shaa Allah tak susah pon. :')

      Delete
  87. kak,sy berminat dengan asasi sains kat uitm nie..hehe.. how spenditure kat sne ea kak??sy Shamir..lepasan spm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye shamir.spenditure? what do u mean?

      Delete
  88. salam akak ,

    sy lepasan spm 2013 . result sy 8A 2B+ , yang B+ tu physics dan BI .
    andaikata saya dpt PALAM ni , belajar fizik kat sana adventure tak ?
    saya ni jenis yang tak suka subjek fizik since sekolah menengah lagi .
    asal kelas fizik je , spoil mood lepas tidur . bila tiba nak buat latihan cikgu , huru-hara jadinya
    sebab tak faham konsep dia . so , saya sangat risau kalau xdapat nak follow nanti bile kat PALAM . dapat B+ mase spm hari tu pun pasal study last minute bru paham...huhuhuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam.
      eh adik sep skali!!akak dulu2 pon benci giler ngan fizik ni time skolah.pastu time kat palam,,selalu tido dlm kuliah even dah teguk mocha.f
      fizik kat palam 80% same je ngan skolah menengah.th rest tu ada yang tambah advanced sikit.tp kan lagi belajar fizik,lagi best sebab lecturer2 ni dia ajar dr basic mcm kite ni tak pernah ambik fizik.so blajar dari kosong blik la.eh tapi tak tau la kot2 lecturer akak je yang baik hati ajar gitu.hihi.
      tak payahh risau lah dik,lebih kurang same je ngan skolah menengah.akak dulu benci fizik,blajar last minit gak,last2 yang dibenci tu la dapat a. muehehe.
      goodluck! :D

      Delete
  89. assalamualaikum akak.saya lepasan spm 2013.agak agak saya boleh dapat palam ni tak kalau dalam upu saya pilih palam di pilihan kedua.saya tengah keliru nak pilih asasi mana ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam. upu pilih ikut result so akak tak boleh lah nak cakap yang adik CONFIRM dapat kalau isi palam as first choice pon :)
      apa2 pon,doa banyak2 kat Allah in syaa Allah dapat.
      goodluck! :D

      Delete
  90. salam.akak, saya lepasan SPM 2013 aliran sains tulen. saya dapat A- je utk fizik, kimia, bio and saya tak confident. susah sangat tak? kalau kita dah lupa banyak benda especially bio dengan fizik, lecturer akan mula semula semua chapter ke mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam. ehh ok je result awak,knape tak confident dik? akak dulu bio dpt b+ je.tak susah pon sebab time asasi kat palam ni,mostly kite dh blajar kat skolah dulu so lecturer akan ajar dari awal.it's as if kite belajar from zero balik.so dun wori la kalau dah tak ingat pa yang blajar tine skolah tu. akak dulu tak suke fizik sbb time skolah dulu rase susah je tp lpas masuk palam dapat lecturer yang ajar best terus rase suke fizik.:D so jgn bimbang ok.don't lose your confidence dik! mesti boleh! ^^!

      Delete
  91. hoho..sy takut kak.. sy mohon palam gak. agak2 3A+,4A,1A- n B+(kimia)..boleh dapat tak??kawan sy smua da kne pggil..tpi mostly engineer..mane twu kita dapat msuk ea kak?dapat surat?call?..sy shamir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. resukt adik ni ok ke akak tengok.in syaa Allah boleh.akak aritu bio b+ je tapi boleh asasi sains.
      nanti cek kat upu.pastu nantikalau dapat uitm la contohnye,kne pegi website uitm untuk tindakan lanjut.nak tau dapat tempat kat uitm mane ,terima/tolak tawaran.
      goodluck! :D

      Delete
  92. kak, lepas kita minta asasi sains kt uitm melalui upu tu,kita just tunggu diorang panggil atau kena hantar salinan dokumen (sijil, ic n etc) dulu ke uitm ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti time hari keluar result upu,kite akan check kat upu kite dapat u mane.then kalau dapat uitm,kite kena pegi website uitm untuk sahkan terima/tolak tawaran.pastu kne download segala borang,surat tawaran kat situ.tak perlu hantar pon.just isi siap2 and bawa dokumen yang diperlukan time hari pendaftaran kat uirm nanti.kalau ada apa2 yang tak sure time nak isi borang,don't worry sebab fasi akan tolongtime orientasi.tapi better isi siap2 la .goodluck! :D

      Delete
  93. Wah best nya kat sini semua lengkap,tp saya rasa mcm xde harapan la kak T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang.kat palam semua lengkap sampaikan akak n kawan2 yang belajar kat uni lain pon tetap rindu palam. :)knape takde harapan? doa banyak2 in syaa Allah dapat ok? goodluck! :D

      Delete
  94. Saya dpt 5A4B je kak,subjek sub science saya tu yg semua B,ada 3B+ satu je B,B tu physics huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tampe.doa je banyak2 kat Allah.in syaa Allah kalau ada rezeki ada la.tapi kalu dapat matriks pon ok jugak.fight sampai dpt 4 flat .kawan akak dulu spm 5a je tapi masuk matrik dpt 4 flat utk dua2 sem. yg penting kne usaha. goodluck! :D

      Delete
  95. kak, saya dapat temuduga asasi sains hayat UM. tp saya lebih berminat nk buat asasi sains kt uitm. kalau saya pergi temuduga UM dan SEANDAINYA berjaya dipilih, secara automatik UITM takkan terima saya ke? sbb upu kan bagi 1 ipta je utk seorang. jadi akak rasa saya patut pegi tak temuduga UM ? saya mmg minat nk masuk uitm. tp kalau saya tak pegi temuduga tu, takut yg dikejar tak dapat yg dikendong keciciran. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau akak jadi adik ni tau,akak pegi.dapat ke tak dapat belakang kire.ramai yg nak iv ni tak dapat,adik yang dapat ni kalau tak pergi rugi la kan.and if berjaya iv um memang tak dapat la um sebab taraf um lagi tinggi.research university kan so diorang pilih dulu.yang tak brjaya tulah baru dilepaskan ke ipta lain macam uitm,unimas,,unisza semua tu. so better pergi dik.tak rugi pon. :D

      Delete
  96. Salam kak,nak tanya pasal aktiviti kokorikulum kat asasi sains uitm ni.Kawad tu wajib ke?Dan apa kelab yg dia tawarkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyyo adikni bukan sekolah nak ada kawad2. :) asasi wajib masuk kelab. nanti akan ada senarai kelab pastu berebut la kalau nak dapat kelab best2.setiap kelab jumlah member yang dia nak tak sama. so sila berebut.kalau tak dapat kelab yang tak best la. hehe.

      Delete
  97. Salam akak :). Byk ke nak guna duit bljar asasi kat uitm ni? Elaun brapa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam.tak banyak mana pon. akak dulu cukup je guna duit asasi. asalkan tak berjoli every weekend. elaun akn dapat rm1250 satu sem. biasa dapat 2,3 minggu lewat camtu.

      Delete
  98. Nak buku math !

    ReplyDelete
  99. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  100. akak nak tanya sikt..kalo upu kita mintak asasi sains pas2 degree nk sambung engineering boleh tak and kalo boleh apa beza ngan asasi engineering..lastly sy hear from someone melalui asasi palam ni kalo cemerlang boleh sambung oversea..curious skit..sorry by tanya lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepasan asasi sains palam ni korang boleh mintak degre apa2 je except law kalau tak silap. beza lepasan asasi sains yang ambik degree engine ngan budak engine yang ambik degree engine ialah budak2 engine ni akan lagi paham la bila masuk first sem degree tu sebab dah ada basic. korang yang budak sains ni kne cepat catch up la sebab asasi sains korang blajar fizik tak belajar subjek engine tu. budak engine plak kire diorang belajar dua kali la benda same.pasal overseas tu boleh je. yang setakat kawan2 akak la ade buat medik indon under uitm ngan ukm pon ade. kalau overseas untuk.engine i dunno.better tanye orang lain yang tau.karang akak bagi maklumat sesat sampai kelangit karang jumpe ayah pin giler punye sesat. goodluck!

      Delete
  101. assalamualaikum akak,,,blog akk sngt lah mmbntu,,,saye nak tnye kalau g palam nk kne bawak pnyapu,,tong sampah,,iron semua tu ke?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam. baguslah kalau dapat membantu.hihi.tapi skang palam dah banyak berubah. lagi lawa plus ada kolej kediaman baru.
      nak gi palam nanti takyah bawak la penyapu baldi selipar tandas segala tok nenek tu dik sebab kat minimart tu dah jual semua.makanan adashampoo ada.pen ada. kalau nak lagi lengkap pegi ismart kat kolej angsana.lagi banyak barang. tapi iron kne bawak sendiri la. goodluck ! :D

      Delete
  102. salam alaik,,akak,,,kwlab yg best kat palam ape ek?yg bnyk aktiviti kalau boleh,,dulu akak join klab ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam. haish adik.susah soalan ni sebab akak tak pernah join semua kelab jadi taktahu lah kelqb mana yang paling best. huhu. akak masuk kelab tradtional games sebab nak masuk kelab memasak dah penuh,kelab sukarelawan pon dah penuh. kira masuk kelab tu sbb terpaksa la.haha. tak best sbb tak banyak keluar.buat aktiviti dalam palam je. tapi akak pernah join kelab alam sekitar sekali aritu pegi mane ntah tanam pokok bakau. best ! banyak lagi kelab sbenarnya. yang akak ingat kelab renang,badminton,memasak,menjahit,karom,chess,senamrobik and etc. selamat berebut isi nama la nanti ya ;)

      Delete
  103. wahhh bestnya palam :) heheh sy pun dapat palam gak 2014/2015

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best pon!! hehe. senior2 ni pon selaluuuu je rindu palam T_T dahlah makanan murah,tempat plak sejukk,kuliah plak bapak best untuk tido.hahah

      Delete
  104. assalamualaikum ya ukhtii :DD terima kasih share pasal palam. eksaited pulak ahaha. hilang dilemma nak masuk matriks :)

    kalau boleh saya nak tahu mastering tips yang semua org mintak tu boleh :DD lepas tu, saya ada satu soalan, buku rujukan tu afdhal beli time before masuk ke tunggu dah masuk baru beli? ((jawapan boleh berikan dekat email sayabila bila akak free)) terima kasihh hihi :3

    email : fatinnur.09@seriputeri.edu.my

    assalamualaikum wbt

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam. adik sayang,akak dah email dah. :)

      Delete
  105. Salam akak..sy baru je dpt tawaran ke PALAM ni utk asasi sains. erm beza ke asasi sains n sains hayat? nnti klau ijazah nk ambik perubatan bole ke? Sorry soalan cam pelik sikit. byk yg xjelas lg :3

    ReplyDelete

hai abang,kakak,adik yang ensem dan gorgeous. komen jangan tak komen ! ^_^