nuffnang ad

Sunday, 19 May 2013

Tips mastering

Assalamualaikum.

             tips ni korang buat senyap2 je tau. lecturer tau,diorang ubah bagi assignment lain plak.

Akak dah send tips tu kat emel adik2 semua tapi ada certain emel yang korang bagi tu akak dah send 2 kali tak boleh jugak.maybe korang silap tulis emel atau akak yang silap tulis.hew hew hew~

Ok.benda ni kind of secret so jangan lah adik2 pergi share kat fb.senyap2 sudah.kalau lecturer tahu,nanti adik kena pikir sendiri la plak nak jawab mastering tu :)

So akak tulis la post ni,so that orang lain pon boleh tumpang sekaki dua kaki.
Peringatan ye, tips ni untuk mastering fizik je sebab akak dah puas godek2 library pakcik google mahupun makcik yahoo, tak jumpe pon solution untuk exercise kimia. Yang ade cuma fizik.mungkin pakcik google dan makcik yahoo nak main sorok2.jadi mastering kimia, sila buat study grup then jawab same2. :)

Untuk makluman adik2, soalan mastering tu nanti 80% diambil daripada soalan yang ada dalam buku teks fizik korang karya(lain macam plak bunyi.lantak~) James Walker tuuu.
So,first thing yang adik perlu buat ialah download solution untuk soalan yang ada dalam buku tu.tak susah pon nak cari solution tu.

Adik pergi kat search engine tu taip 'James Walker homework solution chapter 26' .kalau chapter 20 yang adik nak cari,tulis la chapter 20.gituuu~
Akak sebenarnya ade contoh solution tu tapi disebabkan laptop akak rosak, tak boleh nak cucuk brodben,akak tak boleh nak tunjuk.skang ni pon tulis blog gune henfon.sob sob.nanti kalau dah elok laptop tu,akak upload la solution2 tu semua.ataupon adik2 yang dah dapat emel dari akak tolong share.

Aik aik aik.dah lari topik plak dah.ok, dah download solution tu? Bagus! Skang tengok soklan kat mastering tu.kalau dia tulis 26.10 maknanye soalan chapter 26 nombor 10.
Haaaa. Lepas tu ajaklah housemate korang secara berjemaah untuk tengok solution yang korang dah curi dari pakcik google tu tadi.

Tapi awas tau.jangan lah mentang2 dah ada jalan kerja,hangpa semua pon duk ambik jawapan tu setepek hang letak kat answer mastering. Tak boleh. No no no !
Sebabnya kadang2 nilai yang digunakan tak sama walopon soalan same.contohnye dalam mastering,panjang wire adalah 2 meter,tapi dalam solution tu 20meter. Haaaa kan besar beza tu.karang ade yang menyumpah seranah james walker sebab bagi jawapan salah walhal diri sndiri yang ngok ngek tak bace soklan betul2. (perli diri sendiri.muahahha)

Untung tau kalau adik2 download awal2 james walker punye solution sebab nanti senang,sebelum kelas tutorial,adik boleh kaji dulu soalan tu camne nak jawab dan pahamkan.esok luse,bile masuk kelas tutorial,angkat kolar baju tande riak takbur pastu angkat tangan nak jawab soalan tu. Muahahha. Eh eh eh. Gurau. Riak tak baik.

Tu jelah tips yang mampu akak bagi.akak tau pon start sem 2. Adik2 untung sebab belum masuk dah tau.goodluck! Study smart jangan study hard jeeeee ~ ^_^




26 comments:

  1. oo..ni ea? yg mastering on9 tu?

    ReplyDelete
  2. tak faham sangat laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bace balik.in shaa Allah paham :)

      Delete
  3. bahaya gila ko share kat blog azie..kang prof marah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah prof xtau. Cume nak tolong adik2 ni

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. kak , tumpang tanya . err physic asasi kjrtraan same ker belajar dngan asasi sains ?
    yang mastering tu , ada berapa chapter semua ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, same je. Yang beza math engine ngan math sains . Mastering tu bukan semua chapter ada. Jadi akak x boleh nak cakap ad brapa chapter,maybe tahun kamu lain. Yang pasti kuiz ,setiap chapter ada.

      Delete
  6. start asasi ni mmg kene bwk laptop teruss ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dulu sem 1 tak bawak laptop pon sbb sem 1 kurang sibuk berbanding sem 2. Cuma untungnya bawak laptop ni senang untuk 1) search nak buat report2) nak buat quiz bel3) nak buat mastering on9

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. trime ksih byk2 kak sbb tlg kmi smue
    kre da bsedia lh sikit klw nk msok u nti =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. reminder. this is during my year.for your batch i'm not sure if there's any changes.
      btw goodluckkk! :D

      Delete
  9. salam..akak..tlg send kt email sya yg mastering tu..ara_rain95@yahoo.com
    sya x bpa nk fham

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam. errrrr. adik,THIS POST is about the tips. so tak paham nak send apa kat email tu?

      Delete
  10. kenapa saya try tak boleh pun?

    ReplyDelete
  11. hahaha akak ! saya bace blog akak sumpah lawak nk mampos saya glak gile2 haha ! btw, saya ni mmg warge palam pon hehe . kitorg ade test 1 mggu dpn . cuak nk mati. huhu . tp apa2 pon kena berusaha ! thanks akak sharing, kalau bole nk tnye akak apa2 bole x ? ni wechat saya kak : naufal nordin :)

    ReplyDelete
  12. Akak, mastering ni apa sebenarnya ? And apa mastering code. Ke nama je begitu ? Online ? Code ? Kurg jelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. mastering ni is like online assignment.
      kena daftar online. untuk dafta kena masukkan code.
      and the code is in the book yang adik kena beli time masuk palam nanti. that's why wajib beli buku fizik,kim,bio sebab ada code untuk buat mastering ni.
      paham tak dik?

      Delete
  13. akak,,thank you sooo much for this post =)

    ReplyDelete
  14. Wow! Bnyk mmbantu la kak~
    Arigatoghozaimmasu~

    ReplyDelete
  15. Tq akk.. really help.. tp, 2014 ni dh xwajib beli bku phy n bio.. Chemistry ja wajib..

    ReplyDelete

hai abang,kakak,adik yang ensem dan gorgeous. komen jangan tak komen ! ^_^