nuffnang ad

Saturday, 15 February 2014

" Tak takut tengok mayat?? "

Assalamualaikum.

kalau takut,jangan baca.

Jangan terkejut baca tajuk. Bukan azie saje2 nak tengok mayat. Tapi untuk kelas anatomy sebenarnye. Takde maknanye lahai aku nak pergi bilik mayat kat spital tu pastu say "hye,how are you?"

No.

Dulu2 kan, azie ingatkan jadi budak medik ni tak jumpa lagi mayat2 ni. Time belajar pon, just refer pada patung2 je. Hahah. Noob giler. Yelah,sebab dulu tak minat pon medic. I love math actually. Tapi Allah dah tentukan azie ambik medic,so redha.

Nak jadi ceritanya, setiap modul yang kitorang belajar ada anatomy. Tapi untuk modul 1 sampai 3 tak jumpa lagi Mr. Cadaver ni. Tapi untuk modul 4 haritu belajar Tonsil & MALT(mucosa-associated lymphoid tissue) and kitorang ada belajar tonsil semua tu so tu lah first time jumpa Mr. Cadaver.

First2 masuk tu ya ampun, busuk bangettttt bak kate minah indon. Masuk je terus pandangan mataku dihidangkan dengan sekujur tubuh yang terbuka dadanya bak dirobek serigala dan kepalanya telah dipenggal. Sangat dasyat sekali. Psstt, ayat ada bakat novelis tak? hahaha! tapi memang betul pon keadaan Mr. Cadaver aritu macam tu. segala jantung,spleen,liver semua dah dikorek keluar sebab kitorang nak belajar. hihi

Disebabkan masa tu busuk sangat, cepat2 sambar sarung muka and sarung tangan. Tak sempat nak ambik gambar tu. Cuma ada gambar kepalanya je. 



haaaa. nampak tak kepala tu? kepala tu dipenggal(ayat nak kejam je.hikss) dan dibelah dua sebab nak belajar tonsil. Dulu ingat tonsil ada 1 je. Rupanya banyakkk. Ada 4 iaitu pharyngeal tonsil,palatine tonsil,lingual tonsil and tubal tonsil. Tonsil yang selalu sangat kite duk sebut2 "doktor,tonsil saya bengkaklah." tu namanye palatine tonsil. Dalam gambar atas tu susah nak tunjuk. 

belas ehsan encik google. gini hah rupenye bila tonsil bengkak. 

Disebabkan azie ni excited jumpe Mr. Cadaver,balik je rumah aritu terus tunjuk kat mak ayah,adik kakak semuanyelah. hahaha. Mak azie terus tanye "Tak takut ke tengok mayat?" Yang lain pulak sibuk duk "eeeee. gelinye. yuck!" Hahahaha! tu azie suke tu. Rasa nak tunjuk hari2 bila tengok reaksi sorang2. :D


p/s: dulu2 orang selalu cerita, doktor2 baru ni kena tidur semalaman dulu kat bilik mayat nak test berani ke tak. betul ke?

4 comments:

  1. salam, azie.. aku x sgka kau ade blog..huhu.. baru terjumpa.. mantap! =)
    Heh, nnti nak tidur bilik mayat ajak aku...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam. eh? cane boleh jumpe ni? hahaha. mane boleh. bilikmayat kene tidor sengsorang. baru cool! ^_~

      Delete
  2. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai. :')
      in shaa Allah nanti say singgah tinggal tapak kaki sekali ok. ^_~

      Delete

hai abang,kakak,adik yang ensem dan gorgeous. komen jangan tak komen ! ^_^