nuffnang ad

Wednesday, 19 August 2015

Sembang mengarut merapu meraban.


Assalaumualaikum.

 
Ok . ni post mengarut sebab tetiba cam rasa nak sembang.(sembang ngan keyboard jela tapinye).lagipon lame dah takde post. Hehe.

Akhirnya,dah habis pon professional exam 1. (dah lame dah pon habis nak masuk sem baru dah) Fuhhhhh. Dia punye semput nak menghabiskan nota 2 tahun in 2 weeks tu memang tak boleh nak bagitau. Kena rasa sendiri macam mana. Kalau nak rasa,kena masuk med school la. Haha. Tapi better tak payah masuk la. Serius. Belajar susah,kerja susah,nak kawen pon susah. Eh? Hehe

Sebelum masuk med school,aku tak tahu pon ada 2 kali pro exam. Ingatkan sekali je. Lepas year 5 before nak jadi HO tu. Aku kan memang tak pernah bercita-cita nak jadi doctor so memang tak pernah ambik tahu pon. Tetiba lepas masuk, dengar budak senior year 2 cakap “takutnye nak pro exam!” tetiba rasa macam nak keluar unisza. Hahaha.

Nota ada 14 module. 1 module kebanyakannya belajar untuk 6 minggu. Ada juga 1 module belajar 4 minggu je. Study week 2 minggu lebih. 17 jari hari kot.Tolak tambah bahagi darab rasa malas nak layan movie jap, tinggal la 14 hari. So 1 module kena belajar dalam masa 1 hari.hahahhaha. 1 module yang belajar sebulan lebih kena belajar dalam masa 1 hari.memang buat gelak jela. Gelak takut. Takut tak sempat habiskan.Memang tak habis la kan. Perasaan down,maka layan runningman dulu. Hahaha.
 letak kat kepala katil dengan harapan meresap ke kepala time tido lol

Aku dahlah jenis ngantuk sikit tido,ngantuk sikit tido,sedar2 aku dah membazir masa 5 hari untuk module CNS(central nervous system). Tapi tahap gila module ni takleh lawan tahap gila module GIT(gastrointestinal system) kot. Memang la aku suke makan tapi nak belajar daripada makanan tu masuk lalu usus,perut sampai la keluar jadi taik proses2 semua tu perghh lemah rasanya.

Akhirnya untuk study week tu aku sempat baca 5 module je. Pastu 9 module lagi tu aku just baca important topics yang lecturer tekankan dalam lecture je. Agak-agak lecturer perabihkan masa lame len macam untuk satu topic tu boleh agak la tu topic tu keluar exam. Hehe. 

Kalau nak harapkn carry marks,aku rasa memang rendah sebab aku banyak fail sem 2 ngan sem 3. Sem 1 lulus semua,sem 2 fail semua. Giler sedih! Tapi tak insaf gak. Duk layan runningman,return of superman gak. T_T ada ubat hilangkan malas tak? Nak beli sekilo nak telan bagi rajin seumor hidup.
Malam sebelum MCQ tu,memang dah tahap redha dah. Lecturer ada cakap module untuk sem 4 40%,module lain 20%, so memang aku duk focus kat module urinary ngan reproductive je la. Target yang tu je. Takleh target banyak2 tamak nanti melepas. Hahah. Pastu sekejap sekejap wasep grup family mintak tembakan doa paling padu terutama dari mak ngan kak long aku. Doa ibu kan paling mujarab haha. Kak long aku baru jadi ibu,so kira mujarab jugak la. Hahah.

Time2 macam ni lah,baru rasa menyesal tengok movie time weekdays. Balik lecture tido tak study. Huhu. Tapi ntahlah,badan aku ni memang gravity kuat la ngan katil. Dia macam tertarik giler ngan katil. Mata pon bagi kerjasama tidak berbelah bagi untuk lelap. Ceyy. Akhirnya,tido. Malam baru study. Jadi burung hantu.
Sekian, sembang malam.

Wednesday, 12 August 2015

Percutian Bajet 2D1N ke Pulau Perhentian Part II



Assalamualaikum.

Ok. Harini azie nak langsaikan hutang entry yang dah lame giler kate nak post tu.hehe. Busy nak exam so memang kelaut la.Memang takde masa nak karang entry ke apa.Tapi ade masa nak layan minguk. Hehe.

Ok,sebenarnya kincir angin (panggil kingin lah senang panjang nak sebut kincir angin.hehe) tu kat Long Beach. Azie plak stay kat Coral Bay. So kena menapak pergi Long Beach la jawabnya. Tapi tak jauh pon jalan kaki. Kalau malas dan rasa ada duit lebih boleh je naik teksi air. Teksi air ni bot la. Boleh mintak hantar pergi Long Beach ataupun Pulau Pergentian Besar ataupon perkampungan nelayan and etc. Alaa macam teksi biasa tu la bezanya atas air. Gituuu~

 Since dah nama pon percutian bajet,memang kitorang nak minimizekan la cost so,jalan kaki je la. Alahh sekejap je. Duk sembang2,pastu kenyit2 mata ngan mat salleh jap dalam 5-10 minit sampai la Long Beach.



Gambar tu ambik time dah tengahari dah time nak balik dah. Kitorang pergi pagi kol 7 lebih kalau tak silap,so sempat la tunggu matahari terbit. Haaaa ni nak bagitau. Kalau nak tengok matahari terbenam(sunset omputih panggil) tengok kat Coral Bay. Tapi kalau nak tengok matahari terbit (sunrise bukan sunquick) kena pergi Long Beach. Paham? Punye la lame tunggu matahari nak muncul,takkan tengok saje,ye dak. Ambiklah gamabar sekeping dua seratus keping ke sampai bosan.
sunrise !

Bulat(bujur?) belah kiri tu menara. Kanan tu la kingin.
yeay tetap first!



Dah habis feeling romantic walaupun dengan batchmates pon jadilah,kitorang pon start kumpul2 ngan batchmates lain non malay tu semua nak pergi kingin.Since Aja dah pernah pergi,so rely on her je la nak gi kingin tu. If tak tahu jalan,boleh je nak upah tourist guide nak tunjuk jalan pergi kingin tapi kena bayar rm50. Since duit adalah segalanya bagi kitorang,kitorang aci redah je bergantung harap kat Aja.hehe.Ingatkan Aja ingat ,rupa-rupanya dia pon lupe. Adehhh. -,- So terpaksalah tanya orang2 kat situ. Tak tanye kang sesat jalan plak.

Kalau dari jalan kite mula2 masuk pantai panjang a.k.a Long Beach tu,nak pergi kingin,kite kena pergi belah kiri menyusuri pantai haa gitu. Kalau belah kanan,ada D’rock Garden Resort. Resort yang Fatin Liyana the famous blogger tu stay time dia gi pulau ni. So,akan ada la deretan kedai makan. Kat sini banyak jugak kedai makan. Lepas deretan kedai makan tu,ada macam bendera kecik comey gitu tanda nak masuk jalan pergi kingin tapi lupe nak ambik gambar. Ampun maaf. Tapi tanye je orang2 kat situ,nak gi kingin jalan mana ye? Haaaa diorang ramah je jawab in sha Allah.Lepas dah tau jalan mana tu,senang je nak agak2. Tengok la laluan mana yang agak2 ramai orang lalu,haa betul la tu.
  
Untuk keselamatan ataupon untuk gegirls yang manja ataupon budak2 kecik,azie sarankan pakai kasut la sebab awal2 tu,jalan sempit,pastu batu  macam bahaya la sikit.Kalau kaki luka,terseliuh ke sape nak kendong ye dak ni bukan drama melayu laki gentleman nak kendong dukung segala. Tapi kalau jenis gegirls malas nak bawak kasut spare macam azie,pakai je selipar jamban jepun tu. Takde hal pon.tapi pakai stoking la.Selamat sikit.Aurat pon terjaga. Ecewah.
Dah jalan jauh sikit,akan jumpe simpang ni. Kiri pergi menara.Kalau buang tebiat nak selfie ngan menara,silakan. Kalau tak sabar nak pergi kingin,ambik simpang kanan ye.






Ok dah selesai hutang. Kalau ada soalan,tanye la. Tapi please la bace entry dulu sebelum tanye soalan .jangan jadi macam entry lepas. Penat tau orang duk email “boleh bagi details?” Nak details macam mana lagi orang dah cerita semua,harga,nama resort apa bagai huh emo ni emo.





Friday, 6 March 2015

Percutian Bajet 2D1N ke Pulau Perhentian Part I


Assalamualaikum.

Hari Rabu lepas aku ngan batchmates pergi Pulau perhentian hooray !! It supposed to be a trip for me and other 5 friends only but then Indian girls want to join,and then Indian boys and lastly, it became a trip for 18 people. Wow! Can be considered as  ‘mini class trip’. Hihi

Kitorang pergi pagi 4/3/2015 pukul 5.30 pagi camtu la. 13 orang naik van and other 5 people went by car.

Kos untuk van tu RM170 pergi Kuala Besut so divide by 13 people dapat la RM13.10 sorang.
 If korang nak naik bas dari MBKT ke kuala besut tu, harga tiket RM10.80 one way.


As you can see la kan,pepagi buta lagi kitorang gerak sebab nak kejar bot pergi pulau so that kitorang sempat ambik snorkelling pukul 10 pagi. Hehe. Aku ada search aritu,snorkelling ni ada waktu dia. Pukul 10 and 2 petang. Kalau pergi pukul 10,sempat la buat long trip punye snorkelling.

Kitorang gerak dari asrama maidam ni kat kuala terengganu ni nak sampai ke kuala besut tu ada la dalam 2 jam. Sampai2 je kat jeti tu, terus ada sorang pakcik naik motor ni tawarkan servis untuk pergi ke pulau la. Then rao as trip leader(aku anggap camtu coz he’s our ex class rep.suke hati aku anggap camtu.lantak) pon deal la ngan pakcik tu. Pakcik tu bawak kitorang pergi kat MD TRAVELERS HOLIDAY SDN. BHD.  

Sebenarnya belambak kedai yang tawarkan servis bot ni. pandai2 cari jela. Tapi ingat! kalau diorang tawarkan pakej snorkeling kat jeti ni,better takyah terima la. Sebab diorang bagi harga mahal sampai rm40. Padahal korang boleh dapatkan harga rm35 je. Macam kitorang ni ramai,18 orang so dapat la harga snorkeling rm30 sorang.




muka bangun tidur oh yeahhhh
Kat sini la kitorang beli tiket bot pergi pulau. Harga tiket bot pergi balik is rm70. So rm35 la one way. Pastu nanti sebelum naik bot,kena beli tiket marine park kat jeti tu. Harga dia rm5 je.

atas tu tiket marine park.bawah tu tiket bot.
 Maka itu,ecewah. Bermula la perjalanan ke pulau! Sangat la adventurous wehhh. Kitorang naik speedy boat kan so bila ada ombak tu,memang terangkat2 la punggung memasing haha. Naik bot la perasaan paling best!

Last selfie sebelum naik bot yehoo!

love this pic sebab aku kat tengah macam blooming flower tetiba warna biru cerah dalam lautan oren haha


Naik speedy boat dalam 30 minit then sampai la kat Coral Bay. Kitorang turun Coral Bay sebab abang bot tu cakap time tu tak boleh guna jeti kat Long Beach sebab masalah apa ntah.Kitorang sebenarnya nak tempah bilik kat Rock Garden Resort kat Long Beach tu tapi takde rezeki so terpaksa la cari resort kat Coral Bay je pasal malas nak meredah hutan pergi Long Beach sebab meamsing bawak beg berat.

Kitorang pergi pulau perhentian kecil. Tempat ni memang femes untuk backpackers. Harga resort pon murah tapi resort tak mewah la. Takde aircond,heater bagai. Kalau nak percutian yang santai,relaks better tempah resort/hotel kat perhentian besar. Kat pulau perhentian besar memang banyak hotel2 cantik2 mahal-mahal siap ada aircond.

Amelia Resort.
Ni lah resort kitorang duduk. Satu bilik ada 1 katil queen,1 katil bujang dan harga dia Rm60/malam. Disebabkan nak jimat punye pasal,kitorang pon duduk la 6 orang 1 bilik. So kos Rm10 sorang. prempuan semua apa de hal lain la laki badan besar2 kena la bilik banyak heeee.

Habis tempah bilik semua dalam pukul 9 lebih,then tukar baju then bersiap untuk snorkeling yeay!! Thanks to rao pandai negotiate dapatlah snorkeling long trip just for RM30/person and servis underwater camera for RM25 and limit dia 1000 keping gambar! 

Muka eksaited nak snorkeling!
 
Deepa and Shantini hilang gi mana tah.



Oh ye,tips bila nak gi snorkeling plis la weh jangan pakai baju cotton sebab berat nanti nak naik bot bila baju basuh. Kalau boleh pakai baju jersey ke sebab ringan satu,then cepat kering so takdela rimas sangat baju melekit air masin. Lagi satu alway,always,always and always sapu sunblock everytime lepas habis snorkeling. Sebab korang dah main air so sunblock dah cair even pakai yang waterproof sekalipon.Untuk long trip snorkeling ada 5 places,so after snorkeling di setiap tempat tu cepat2 sapu sunblock. Barulah nanti kulit tak burn sangat. Kalau tak jenuh kau nak pakai produk puteh qu puteh barulah putih. Dahlah mahal. hahahah.

6 points of snorkeling include:

1)Turtle point
2)Shark point
3)Fisherman Village(kat sini la brenti rehat makan lunch)
4)Light House
5)Romantic Beach

Snorkeling la paling best nak2 kat Shark point sebab kau boleh tengok banyak kali baby shark! kalau turtle tu susah sikit. Abang bot pusing2 dalam 10 minit baru jumpa penyu pastu pandai plak penyu tu timbul kat sea surface. macam tau2 je ada orang nak tengok dia. Kat romantic beach kalau tak silap,ada ikan nemo. Kawan aku jumpa banyak kali tapi aku tak jumpa pon. sob sob. But aku dapat tengok banyak gilerrrrrrrr gamat!

budak deepa ni siap kutip lagi gamat tu. aku sentuh gamat ni sangatlah geli macam sentuh ulat bulu yekkk
 
eh eh kenapa hidung zizan ada kat aku ni???
Dah la weh setakat ni jela dulu untuk part I. next time untuk part II aku cite story untuk day-2 plak macamne kitorang hiking gi kincir angin,ok.