nuffnang ad

Friday, 6 March 2015

Percutian Bajet 2D1N ke Pulau Perhentian Part I


Assalamualaikum.

Hari Rabu lepas aku ngan batchmates pergi Pulau perhentian hooray !! It supposed to be a trip for me and other 5 friends only but then Indian girls want to join,and then Indian boys and lastly, it became a trip for 18 people. Wow! Can be considered as  ‘mini class trip’. Hihi

Kitorang pergi pagi 4/3/2015 pukul 5.30 pagi camtu la. 13 orang naik van and other 5 people went by car.

Kos untuk van tu RM170 pergi Kuala Besut so divide by 13 people dapat la RM13.10 sorang.
 If korang nak naik bas dari MBKT ke kuala besut tu, harga tiket RM10.80 one way.


As you can see la kan,pepagi buta lagi kitorang gerak sebab nak kejar bot pergi pulau so that kitorang sempat ambik snorkelling pukul 10 pagi. Hehe. Aku ada search aritu,snorkelling ni ada waktu dia. Pukul 10 and 2 petang. Kalau pergi pukul 10,sempat la buat long trip punye snorkelling.

Kitorang gerak dari asrama maidam ni kat kuala terengganu ni nak sampai ke kuala besut tu ada la dalam 2 jam. Sampai2 je kat jeti tu, terus ada sorang pakcik naik motor ni tawarkan servis untuk pergi ke pulau la. Then rao as trip leader(aku anggap camtu coz he’s our ex class rep.suke hati aku anggap camtu.lantak) pon deal la ngan pakcik tu. Pakcik tu bawak kitorang pergi kat MD TRAVELERS HOLIDAY SDN. BHD.  

Sebenarnya belambak kedai yang tawarkan servis bot ni. pandai2 cari jela. Tapi ingat! kalau diorang tawarkan pakej snorkeling kat jeti ni,better takyah terima la. Sebab diorang bagi harga mahal sampai rm40. Padahal korang boleh dapatkan harga rm35 je. Macam kitorang ni ramai,18 orang so dapat la harga snorkeling rm30 sorang.




muka bangun tidur oh yeahhhh
Kat sini la kitorang beli tiket bot pergi pulau. Harga tiket bot pergi balik is rm70. So rm35 la one way. Pastu nanti sebelum naik bot,kena beli tiket marine park kat jeti tu. Harga dia rm5 je.

atas tu tiket marine park.bawah tu tiket bot.
 Maka itu,ecewah. Bermula la perjalanan ke pulau! Sangat la adventurous wehhh. Kitorang naik speedy boat kan so bila ada ombak tu,memang terangkat2 la punggung memasing haha. Naik bot la perasaan paling best!

Last selfie sebelum naik bot yehoo!

love this pic sebab aku kat tengah macam blooming flower tetiba warna biru cerah dalam lautan oren haha


Naik speedy boat dalam 30 minit then sampai la kat Coral Bay. Kitorang turun Coral Bay sebab abang bot tu cakap time tu tak boleh guna jeti kat Long Beach sebab masalah apa ntah.Kitorang sebenarnya nak tempah bilik kat Rock Garden Resort kat Long Beach tu tapi takde rezeki so terpaksa la cari resort kat Coral Bay je pasal malas nak meredah hutan pergi Long Beach sebab meamsing bawak beg berat.

Kitorang pergi pulau perhentian kecil. Tempat ni memang femes untuk backpackers. Harga resort pon murah tapi resort tak mewah la. Takde aircond,heater bagai. Kalau nak percutian yang santai,relaks better tempah resort/hotel kat perhentian besar. Kat pulau perhentian besar memang banyak hotel2 cantik2 mahal-mahal siap ada aircond.

Amelia Resort.
Ni lah resort kitorang duduk. Satu bilik ada 1 katil queen,1 katil bujang dan harga dia Rm60/malam. Disebabkan nak jimat punye pasal,kitorang pon duduk la 6 orang 1 bilik. So kos Rm10 sorang. prempuan semua apa de hal lain la laki badan besar2 kena la bilik banyak heeee.

Habis tempah bilik semua dalam pukul 9 lebih,then tukar baju then bersiap untuk snorkeling yeay!! Thanks to rao pandai negotiate dapatlah snorkeling long trip just for RM30/person and servis underwater camera for RM25 and limit dia 1000 keping gambar! 

Muka eksaited nak snorkeling!
 
Deepa and Shantini hilang gi mana tah.



Oh ye,tips bila nak gi snorkeling plis la weh jangan pakai baju cotton sebab berat nanti nak naik bot bila baju basuh. Kalau boleh pakai baju jersey ke sebab ringan satu,then cepat kering so takdela rimas sangat baju melekit air masin. Lagi satu alway,always,always and always sapu sunblock everytime lepas habis snorkeling. Sebab korang dah main air so sunblock dah cair even pakai yang waterproof sekalipon.Untuk long trip snorkeling ada 5 places,so after snorkeling di setiap tempat tu cepat2 sapu sunblock. Barulah nanti kulit tak burn sangat. Kalau tak jenuh kau nak pakai produk puteh qu puteh barulah putih. Dahlah mahal. hahahah.

6 points of snorkeling include:

1)Turtle point
2)Shark point
3)Fisherman Village(kat sini la brenti rehat makan lunch)
4)Light House
5)Romantic Beach

Snorkeling la paling best nak2 kat Shark point sebab kau boleh tengok banyak kali baby shark! kalau turtle tu susah sikit. Abang bot pusing2 dalam 10 minit baru jumpa penyu pastu pandai plak penyu tu timbul kat sea surface. macam tau2 je ada orang nak tengok dia. Kat romantic beach kalau tak silap,ada ikan nemo. Kawan aku jumpa banyak kali tapi aku tak jumpa pon. sob sob. But aku dapat tengok banyak gilerrrrrrrr gamat!

budak deepa ni siap kutip lagi gamat tu. aku sentuh gamat ni sangatlah geli macam sentuh ulat bulu yekkk
 
eh eh kenapa hidung zizan ada kat aku ni???
Dah la weh setakat ni jela dulu untuk part I. next time untuk part II aku cite story untuk day-2 plak macamne kitorang hiking gi kincir angin,ok.

53 comments:

  1. Awwww hahahah quputeh mahaaai. Sebbaik ada sunplay :)

    ReplyDelete
  2. Salam, please tngok ni, boleh x nak tau details awk pergi sana. chalet ape. then amik dgn sape. sbb kitorg nak hrga yg murah ni> boleh email dkt seliparjepun7@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumusalam. saya dah balas kat email tu. :)

      Delete
    2. Salam.. Sy nk jg boleh? Nk g trip ke sana.. Tp sume bajet mahal sgt.. Tgk cerita u ni mcm best je.. Nak details jg blh? Plisss tq in advance sis 😊

      nurhazirah_1904@yahoo.com

      Delete
    3. saya nak juga boleh ke???

      cik.ummie@gmail.com

      TQSM

      Delete
    4. hai seronok dengar cerita trip awak ni..
      saya nak juga boleh email dekat saya
      nurfarhanayusof91@gmail.com

      tq so much

      Delete
    5. saya nak jugak. boleh ke tolong emailkan dekat saya jugak dkt khairunshahira@gmail.com . tq in advance :)

      Delete
  3. Salam...bleh tak bg tau details awk gi sane kat email sy... sitinursyafiqah.razali@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Salam...bleh tak bg tau details awk gi sane kat email sy... sitinursyafiqah.razali@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Salam.. bleh tak bg detail psl prcutian ni? First time nak g sana. Tgok agensi semua mhal2.. email ya aziz.aimi@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. dik..nak tanye..awk sewa kamera waterproof tu kat area man eye..murahnye..sy nk pg rabu depan ni...

    ReplyDelete
  7. beznye....dik..nak tanye..awk sewa kamera underwater tu kat area mana ye?..murahnye..nak tau gak....sy nk pg rabu depan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat area coral bay.saya sewa chalet amelia. Pastu kebetulan amelia resort ni jugak buat pakej snorkeling pastu tawarkan sekali camera underwater tu charge tambahan rm25 je. Kalau nak senang,cari amelia restaurant pastu gi kat kaunter cakap nak pakej snorkeling +camera. Have fun!

      Delete
    2. owh yeke..lau x mnginap kat amelia tu bleh kan nk sewa kamera tu...

      Delete
  8. nk contact amelia resort boleh? noor.faizal.adam@gmail.com

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum ,mohon share details . aeja.tome@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Salam dik ..ley x share detail tuk percutian ni.. n akk berminat nk tahu part II .. mcm mne dik pg hiking tu .. n nk tnya ni sndri2 ke dgn pakej ye?? ..ni email akk aliyadaud16@gmail.com..tqsm adik

    ReplyDelete
  11. Salam dik ..ley x share detail tuk percutian ni.. n akk berminat nk tahu part II .. mcm mne dik pg hiking tu .. n nk tnya ni sndri2 ke dgn pakej ye?? ..ni email akk aliyadaud16@gmail.com..tqsm adik

    ReplyDelete
  12. Salam.. Sy nk jg boleh? Nk g trip ke sana.. Tp sume bajet mahal sgt.. Tgk cerita u ni best sgt.. Nak details jg blh? Plisss tq in advance sis :)

    nurhazirah_1904@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. salam..adik.. nk tau gak details. kos2 s3mua.chalet@rwsort apa yg ada dkt2 amelia ni. tq dik.
    email kat.
    nurul_nsa@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. salam..adik.. nk tau gak details. kos2 s3mua.chalet@rwsort apa yg ada dkt2 amelia ni. tq dik.
    email kat.
    nurul_nsa@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. salam..adik.. nk tau gak details. kos2 s3mua.chalet@rwsort apa yg ada dkt2 amelia ni. tq dik.
    email kat.
    nurul_nsa@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. salam sis boleh ws sye .0174846539/0142123910
    sye pon dr unisza

    ReplyDelete
  17. salam sis boleh ws sye .0174846539/0142123910
    sye pon dr unisza

    ReplyDelete
  18. Salam, bole x share details psal ni dengan sy:) sy plan nk pi dalam waktu terdekat ni. sitiaisyahadnan15@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Salam awk. Boleh whatsapp saya? Nk tanya psl trip ni,

    0169876847- sarah

    ReplyDelete
  20. miss azieni...blh watsup sy x pasal trip ni...0125822088

    ReplyDelete
  21. salam miss...wanna ask for yr help..please email me the deatails for yr trip at adlinfaqihah@gmail.com thanks a lot in advance..😉

    ReplyDelete
  22. salam sis. your story ni bagi banyak sgt info. boleh tak whatsapp sy dekat 0123079617. sy nk tau activity, transport, budget.. semua lah ape yg u buat dkt sana.

    ReplyDelete
  23. salam..awk boleh whtsapp sy 0193402734
    nk mtk shreee detail p sana .. pleasdeee

    ReplyDelete
  24. Salam sis boleh mintak tolong ws sy ? 0178461709 sbb nak tahu sangat budget untuk trip ni. Thankyou sis 😊 -yasmin

    ReplyDelete
  25. Salam sis boleh mintak tolong ws sy ? 0178461709 sbb nak tahu sangat budget untuk trip ni. Thankyou sis 😊 -yasmin

    ReplyDelete
  26. salam admin blh x sy nk tau harga n mcmna nk boking kat sna. sy n kwn nk p hujung bln ni. harap admin blh wsap sy 0195110821. urgent admin tq ya

    ReplyDelete
  27. salam, boleh bagi details pakej yg awak amik ni tak? email ke zakirah.rosly@gmail.com

    ReplyDelete
  28. salam, boleh bagi details pakej yg awak amik ni tak? email ke zakirah.rosly@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Boleh tau detail pasal trip ni tak. Pergi snokerlling tu RM30. Kena bayar sewa boat jugak tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Detail macam mane ye? Saya pegi aci redah je tak ambik pakej.harga standard snorkeling rm35. Rm30 sebab ramai. Snorkeling tak payah bayar sewa boat.

      Delete
  30. Assalammualaikum dear.
    Boleh bgtaw berapak kos dr 1st hari u pegi smpi last day?
    😊
    noraisyah.abd@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum sister. Eksaited betul baca entri yg ni sbb bulan 4 ni nak pegi sana utk 2d1n jgk. Tapi cari2 part 2 tak jumpa. Blh x cerita yg part 2 tu via emel. And kalau boleh sejali dgn bajet ke sana. Sbb ni first time pegi n main redah jugak heheh tq sis ❤

    ReplyDelete
  32. hye!

    boleh share detail tak tak sbb we plan nak pi sana. nk estimate scosting and so on..

    thanks yaa

    missaznira@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Bestnya... nmpk cam jimat kan berbanding ambik pakej yg ombak resort tu? ke ikut hari bermalam juga kan?

    ReplyDelete
  34. Terima kasih atas info yang sangat berguna. Jika anda berminat untuk mendapatkan pakej cuti bajet ke Pulau Perhentian serendah RM310, layari laman web kami (www.ohtravel.my) untuk maklumat lanjut. Terima kasih!

    ReplyDelete
  35. Assalammualaikum, kakak boleh dishare contact travelnya untuk bajet 2d1n? Mohon diemailkan ke lurykeyananda@gmail.com

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  36. Assalammualaikum, kakak boleh dishare contact travelnya untuk bajet 2d1n? Mohon diemailkan ke lurykeyananda@gmail.com

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  37. Salam sis... Boleh x sis emailkan details... saya nak percutian bajet...tq in advance sis...
    azamzahariah@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. Salam sis... Boleh x sis emailkan details... saya nak percutian bajet...tq in advance sis...
    azamzahariah@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. sis, boleh emelkan details, tq
    izzahmnoor36@yahoo.com

    ReplyDelete
  40. Salam. Seronok baca kisah awk. Bole email pada sy? Minta halalkn sharing ni ye . sofiahyunus@gmail.com

    ReplyDelete

hai abang,kakak,adik yang ensem dan gorgeous. komen jangan tak komen ! ^_^