nuffnang ad

Thursday, 27 July 2017

Resepi Spagetti Carbonara mudah dan simple!

Assalamualaikum.

So harini nak ajar cara-cara masak spaghetti carbonara. Lol. Aku bukan expert masak pon. This is one of the very few recipes I know of, so aku share kat sini supaya orang lain yang amatur macam aku boleh masak.  Aku dulu masak nasi pon tak reti lol.

Bahan-bahan
resepi spaghetti carbonara, spaghetti, prego,cendawan butang
resepi spaghetti carbonara, spaghetti, prego,cendawan butang, bawang merah
please excuse iron board yang terbakar sebabnye aku malas nak crop gambar haha!


  • bawang besar 1 biji (cincang halus or dadu)
    •   (bawang besar merah ataupon bawang Holland terpulang.Aku guna bawang besar merah)

  •  cendawan butang setengah tin (boleh potong sukehati)
    •  nak letak lebih pon takpe kalo suke giler cendawan
    • nak guna cendawan jenis lain pon boleh. Straw mushroom pon sedap jugak
  •   daging hancur (segenggam)
    • Kalau daging hancur jenama ramly biasa aku gune 1/3)
    • Nak guna ayam pon boleh tapi daging lagi umphh sebab ada texture bila makan tu hahah
  •  Preggo carbonara mushroom (boleh pilih jenama lain tapi aku suka preggo) tin kecik
  • Susu full cream kotak kecik (susu fresh pon boleh tapi full cream lagi creamy la lagi sedap!)
  • Air
  • Minyak (2 sudu besar)
  •  Lada hitam (wajib letak baru umphhh)
  •  Perasa(garam,ajinomoto)


Cara-cara

  • Mula-mula masukkan daging hancur ke dalam kuali. Masukkan sedikit air. Jangan bagi tenggelam daging. Just nak bagi daging masak je.
  •  Lepas daging dah masak,tunggu sampai air kering.(sebab tu letak sikit je air kalo letak banyak kang berenang plak daging dalam air tu) Kemudian asingkan daging ke bahagian tepi kuali.
  • Masukkan minyak  dan tumis bawang sampai kekuningan(bukan hangus ye)
  •  Bila bawang dah kuning, gaul sekali bawang dengan daging.
  •  Kemudian masukkan cendawan. Masak cendawan sampai masak
  • Masukkan preggo 1 tin.
  • Kemudian,perlahankan api sebelum masukkan susu sebab taknak bagi susu berketul. Yang ni terpulang. Nak rasa creamy letak banyak. Kalau nak rasa preggo lebih, kurangkan susu. Biasa aku letak je satu kotak kecik susu tu.
  • Masukkan sedikit air anggaran separuh tin preggo tadi.
  • Kalau rasa nak kuah pekat, korang tunggu la lama sikit sampai kuah pekat. Kalau nak kuah cair, boleh je terus masukkan perasa. Korang nak makan,so korang decide ikut suka anak tekak korang.
  • Masukkan lada hitam,garam dan ajinomoto.
  • Last sekali rasa la kalo tak cukup masin tambah garam,tak cukup pedas tambah lada hitam.

Tips: kalau guna ayam, tumis bawang dulu pastu baru masukkan ayam sebab ayam cepat masak. Step lain sama je.



Nak masak spaggeti plak senang je. Tunggu air menggelegak pastu tambah garam dengan minyak sikit pastu masukkan spaghetti.

resepi spaghetti carbonara, spaghetti, prego,cendawan butang


Dah boleh makan dah!

Thursday, 29 December 2016

study week sangattttt

Assalamualaikum.

Random post. Again. Lelz

Since aku tengok ada la jugak sorang dua visitor atau lagi tepat cik/encik anon datang melawat blog buruk ni,maka aku update la seketul post.

This week supposed to be study week. Tapi macam biasa la. Seketul azieni. Azam je lebih. Nak buat case write up la. Nak buat jadual study la. Control diet la. Puihh. Takde maknenye. Kelaut cina selatan antartika afrika azam azam itu semuaaaaaaaa.

penguin pon nak terjun laut menyesal tak study

Dari sabtu lepas sampai la hari ni , ari jumaat, aku duk mengadap laptop. Buke2 laptop je kat desktop dah nampak folder NOTES tapi degil betul mata ni asyik duk buke browser chrome pastu buke youtube layan kbs gayo daejun 2016. Ciss. Nak salahkan sape ? mata? Mata tu sape punye? Azieni punye (Allah bagi pinjam jap). So at the end, salah akuuuu. Hahahha

belanja gambar pakwe jap. nope. jz kidding i'm not delusional fans. kah kah


Sekarang year  4 ni dia kira block. Gabung2 posting cukup la 8 minggu. Block sebelum ni psychiatry. Posting paling best aku rasa sebab terhibur dengan kerenah patient. Tapi kadang sedih jugak. Ada patient dapat penyakit terus kena tinggal ngan anak bini. Bini tu aku paham la kan,laki dah sakit maybe dah takde rasa sayang, cinta, i lap u, u lap me tapi anak wehhhhhh kau pehal weh nak tinggal kan ayah kau. Bukan dia mintak pon sakit schizophrenia apa semua tu. Kalau dapat sebab hisap dadah ke apa logic la ini kalau dah warisan turun temurun nenek moyang,bukan salah dia wehhh. Kesian pakcik tu. Panas pulak hati aku dengar cite pakcik tu tapi pakcik tu rilek je senyum. Erghhh.

Eh cop. Sambung cite pasal block. Sekarang aku tengah block anaes (2 minggu), forensic (2 minggu) and community medicine ( 4 minggu) . so supposedly hari rabu la exam. Kau bayangkan. Kau kena study untuk TIGA POSTING BERBEZA weh. Kau bayangkan tu azieniiiiiii. Kalau tak sedar lagi tak tahu la. Nasihat diri sendiri. Lol.


Ok. Dah bosan. Sambung belajar balik. Hahahah. 

Monday, 15 August 2016

Summary 3rd year medical student.

Assalamualaikum.

Hai. So,urmm sekarang ni aku tengah cuti. Finally! A longggggg holiday once in a year. Lepas ni tak tahulah bila plak boleh cuti panjang. Haihh.

So 3rd year ni ada 6 postings kalau betul la apa yang aku ingat lol sebab aku memang jenis pelupa. Surgery,internal medicine,paediatrics,community medicine,obstetric&gynaecology and last but not least orthopaedics.

First posting was surgery.

Aku rasa posting ni 2nd best out of 6. Paling best of course paediatrics but i’ll talk about it later. Posting ni macam agak simple sebab banyak pasal gastrointestinal tract. Senang la sikit. And usually chief complaint dia pain.  So kalau patient tu cakap pain dekat bahagian bawah perut tu,kita pikir la organ apa ada kat situ and what are the possible diseases that they might have. Macam agak direct la nak compare dengan posting lain. 

ni haaa contohnye. patient cuma tunjuk je kat mana sakit kitorang yang kena pikir apa penyakitnye.

Tapi ada jugak case2 yang macam personal. Haha. Like breast cancer,mastitis. Bila nak buat physical examination, kau nak pegang orang punye private part tu memang tebal muke jugak la nak mintak permission. Kalau perempuan pon kena reject, inikan pulak med student yang lelaki kan. Memang kesian. Macam tu la jugak bile kitorang gegirl ni pegi ward laki kes hernia ataupun prostate problem. Memang takde chance la nak tengok. Plus malu. LOL. Takpe. Slowly. Try to adapt. Nanti-nanti ok kot. Kotttt.

Second posting internal medicine.

Posting ni paling banyak nak kena baca. Sebab dia macam merangkumi segala disease and segala system. Not specific to one system only.Daripada kencing manis, asthma, gout, sakit jantung, strok, demam denggi. Everything. Pastu kelas packed giler. Kalau surgery memang posting paling relax,posting IM paling like hell. Yeah. And posting ni jugak la aku fail sampai kena remedial and result sampai sekarang tak tahu. If remedial pon aku fail then terpaksa la repeat year and study dengan adik2.  Serius takleh bayang. Aku dah lah susah nak buat kawan. So macam mana nak survive another 3 years without my friends. Urghhh. Harap2 lepas. 50 pon takpe asalkan lepas. Please pray for me.

Third posting paediatrics.

I super duper love this posting. Except banyak oncall and banyak travel. Since this posting kitorang kena pergi hospital besut hari ahad then balik sini balik hari rabu pastu cycle repat again next week. Dia letih sebab aku drive sendiri tak naik van unisza. Sebabnya kan ada oncall,kena la bawak kete. Unisza takde providekan van pon pegi oncall. Geram betul. Lol. Oncall letak tepi. Posting ni best sebab we deal with super cute little baby oh my goshhh! Bukan la aku happy bebudak ni dapat sakit ke apa,tapi serius budak2 ni sangat sangat kiut. Cumanya first 2 days tu kan diorang still sick so memang moody and nangis2 lah. Tengok kitorang dari jauh pakai white coat pon dah nangis. Tapi lepas dah dapat treatment and quite ok sikit dah boleh start senyum memang takleh duduk diam. Sampaikan ada sekali tu kawan aku kena buka video didi and friends semata mata nak suruh dia diam so that boleh auscultate dia punye lung. Hahah. Overall memang best. Siap boleh dukung2 baby.

Fourth posting community medicine.

Posting kalini beza sikit. Sebabnya kitorang tak pergi ward and clerk patient but instead we all kena buat research. Topic research kitorang pasal Denggi. Makanya berhempas pulaslah buat research. Penat gila buat research. Penat nak gaduh ngan groupmate pon satu hal. Posting kalini memang posting paling banyak aku membebel. Mana yang tak buat kerja or lambat datang meeting memang aku sound on the spot. Tak pon aku balas balik haha. Like if diorang lambat datang meeting 1 jam. Then next meeting,aku pon lambat datang meeting 1 jam. Biar diorang tahu erti penyesalan dan peritnya menunggu cehh gituu. Lepas buat research paper tu kena la distribute questionnaire kat orang kampung. Part ni paling azab aku rasa. Dah lah kena berjalan tengah panas pastu kebanyakannya orang tua tak pandai baca. So aku kena bacakan la. Kau bayangkan. Soalan tu bukan sikit. And aku kena bacakan each and every single question. Pastu kalau makcik/palcik tak paham,kena explain detail lagi. Tapi dah tugas,redhakan sajooo.

Alang-alang dah sebut pasal denggi,aku nak pesan la sikit. Kalau demam panas tu ada ruam-ruam merah tu please la pergi hospital cepat takut2 demam denggi. Tak pon pergi klinik test. Ramai orang ingat alahhh denggi je pon. Please buang that perception. Denggi sangatlah bahaya weh. Jangan dah nazak baru nak datang hospital pastu salahkan doktor tak reti nak rawat. haaa ada orang terasa ke?

oh lupe. posting ni jugak ada melawat pusat kesihatan kat kuala terengganu ni. pastu ade pegi rumah Taman Sinar Harapan juga melawat insan-insan instimewa.



Fifth obstetric &gynaecology.

Yang ni agak best tapi agak mencabar. Sebab ya lah kan orang tengah sakit nak tahan nak beranak contraction pastu kau plak menyibuk nak tanya itu ini kan. Hahah. Tapi biasanya diorang jawab je. Posting ni paling aku terkesan sekali bila first time masuk labour room. First time tengok orang beranak live. Dari awal sampai akhir. Dari akak tu start contraction sampai lah baby keluar sampai jahit mana2 yang terkoyak. First time tengok tu memang sebak la. Nak nak bila tengok si suami yang sangat supportive pegang tangan isteri and repeatly said “you can do it sayang. Push. Lagiiiii. Bolehhhh. Dah Nampak dah rambut baby” Serius rasa terharu and rasa nak nangis. Pastu terpikir ohh macamni mak aku beranak kan aku. Sakitnye. Serius. Tapi yang hebatnya, lepas je baby lahir and menangis,terus dua2 laki bini senyum macam tak pernah sakit pon tadi haha.Tapi kan, ada la sorang dua suami yang aku rasa nak hempuk kepala. Isteri sakit tapi dia buat muke toya tak bagi semangat langsung. Pegang tangan pon tak. Habis tu kau masuk buat apa kalau taknak bagi semangat kat bini haihhhhh geram ni geram. Sampai nurse pon cakap “eh awak ni suami dia kan bagi la semangat sikit isteri tengah sakit nak beranak tu kan” -,-

Last posting orthopaedic

Memang banyak la jumpa orang patah kaki apa semua. So kebanyakannya memang patient yang muda2 la. And handsome2 hahha. Tapi ada je orang2 tua,so aku clerk orang tua. Karang clerk orang mudak terjatuh hati kang suah plak. Ok jk. Posting ni agak tak best la bagi aku. Memang la senang and simple tapi ntah lah. Aku macam blur posting ni. Harap2 lulus lah posting ni. Haritu jawab ntah pape.huhu

hebat prof ni. mengajar kat King's College London and once or twice in a year balik mesia jap mengajar kat uni mesia ni.



Ok. Dah habis tulis aku pon tak tau apa aku tulis. Tak macam summary pon. Hahah. Takpe lah. Boleh lah tu sekadar nak mengupdatekan blog yang bersarang ni. Adios semorang.

wait. please doakan aku semoga lulus remedial exam please. semoga nur azieni binti mohd asari lulus exam. aminn~ nak naik year 4. taknak repeat year. :'(

Wednesday, 19 August 2015

Sembang mengarut merapu meraban.


Assalaumualaikum.

 
Ok . ni post mengarut sebab tetiba cam rasa nak sembang.(sembang ngan keyboard jela tapinye).lagipon lame dah takde post. Hehe.

Akhirnya,dah habis pon professional exam 1. (dah lame dah pon habis nak masuk sem baru dah) Fuhhhhh. Dia punye semput nak menghabiskan nota 2 tahun in 2 weeks tu memang tak boleh nak bagitau. Kena rasa sendiri macam mana. Kalau nak rasa,kena masuk med school la. Haha. Tapi better tak payah masuk la. Serius. Belajar susah,kerja susah,nak kawen pon susah. Eh? Hehe

Sebelum masuk med school,aku tak tahu pon ada 2 kali pro exam. Ingatkan sekali je. Lepas year 5 before nak jadi HO tu. Aku kan memang tak pernah bercita-cita nak jadi doctor so memang tak pernah ambik tahu pon. Tetiba lepas masuk, dengar budak senior year 2 cakap “takutnye nak pro exam!” tetiba rasa macam nak keluar unisza. Hahaha.

Nota ada 14 module. 1 module kebanyakannya belajar untuk 6 minggu. Ada juga 1 module belajar 4 minggu je. Study week 2 minggu lebih. 17 jari hari kot.Tolak tambah bahagi darab rasa malas nak layan movie jap, tinggal la 14 hari. So 1 module kena belajar dalam masa 1 hari.hahahhaha. 1 module yang belajar sebulan lebih kena belajar dalam masa 1 hari.memang buat gelak jela. Gelak takut. Takut tak sempat habiskan.Memang tak habis la kan. Perasaan down,maka layan runningman dulu. Hahaha.
 letak kat kepala katil dengan harapan meresap ke kepala time tido lol

Aku dahlah jenis ngantuk sikit tido,ngantuk sikit tido,sedar2 aku dah membazir masa 5 hari untuk module CNS(central nervous system). Tapi tahap gila module ni takleh lawan tahap gila module GIT(gastrointestinal system) kot. Memang la aku suke makan tapi nak belajar daripada makanan tu masuk lalu usus,perut sampai la keluar jadi taik proses2 semua tu perghh lemah rasanya.

Akhirnya untuk study week tu aku sempat baca 5 module je. Pastu 9 module lagi tu aku just baca important topics yang lecturer tekankan dalam lecture je. Agak-agak lecturer perabihkan masa lame len macam untuk satu topic tu boleh agak la tu topic tu keluar exam. Hehe. 

Kalau nak harapkn carry marks,aku rasa memang rendah sebab aku banyak fail sem 2 ngan sem 3. Sem 1 lulus semua,sem 2 fail semua. Giler sedih! Tapi tak insaf gak. Duk layan runningman,return of superman gak. T_T ada ubat hilangkan malas tak? Nak beli sekilo nak telan bagi rajin seumor hidup.
Malam sebelum MCQ tu,memang dah tahap redha dah. Lecturer ada cakap module untuk sem 4 40%,module lain 20%, so memang aku duk focus kat module urinary ngan reproductive je la. Target yang tu je. Takleh target banyak2 tamak nanti melepas. Hahah. Pastu sekejap sekejap wasep grup family mintak tembakan doa paling padu terutama dari mak ngan kak long aku. Doa ibu kan paling mujarab haha. Kak long aku baru jadi ibu,so kira mujarab jugak la. Hahah.

Time2 macam ni lah,baru rasa menyesal tengok movie time weekdays. Balik lecture tido tak study. Huhu. Tapi ntahlah,badan aku ni memang gravity kuat la ngan katil. Dia macam tertarik giler ngan katil. Mata pon bagi kerjasama tidak berbelah bagi untuk lelap. Ceyy. Akhirnya,tido. Malam baru study. Jadi burung hantu.
Sekian, sembang malam.