nuffnang ad

Saturday, 6 December 2014

Kawan.

Assalamualaikum.

Kawan? sape je yang takde kawan kan? Orang yang kena buli time sekolah pon time tadika pernah ada kawan kan.

Kawan ada banyak jenis.

Ada  kawan yang dalam FB/twitter tak bertegur sapa sangat pon,tak selalu komen kat wall dia pon,tapi bila jumpa,sembang macam tak cukup masa , kadang-kadang  sampai hilang air liur banyaknya benda nak bercakap.

Ada kawan yang even if he/she was not there, kita akan selalu ingat kat dia nak-nak lagi lepas tahu result EOM fail,rasa nak call dia ataupon pegi jumpa dia,terus peluk. Kalau dalam alam maya ni,twitter,ke facebook ke tak pon whatsapp/telegram boleh jee rancak sembang,berbual tapi bila jumpa depan2 haram jadah kelip2 mata taktau nak cakap apa. Macam krik krik krik gitu.Kenapa eh?

Lagi tak boleh blah ada kawan yang jenis, bila time sekolah rapat giler,jalan sama-sama,makan sama-sama tapi bila dah masuk universiti semua macam tak nak contact konon-konon lost contact. Tak berapa nak lost sangat pon sebab selalu je nampak kawan tu online kat FB/twitter. Kenapa boleh jadi camtu eh? Ke sebab ada kawan baru?

Kenapa aku buat entry ni pon tak tahu. Just bosan sebenarnya. Sementara tunggu lusa,isnin ni nak masuk module musculoskeletal system yang orang cakap susah ada anat berbelas-belas tu,boleh la aku menconteng sikit kat blog ni. Eh apa ayat tak tahu berbelit. Dah,k bye. Assalamualaikum.


Thursday, 4 September 2014

Tips cari kerja part time.

Assalamualaikum.

Sebenarnya aku (kasar ke bahasakan diri aku?) dah lama perati kat search keyword blog ni selaluuuuu je ada "tips cari kerja part time". Tapi aku buat dek sebab aku malas nak ambik tau. Hahaha! But now,since aku bosan duk sesorang tunggu housemate,maka aku buatlah ye entry pasal ni.

AWAS!! Ni ikut cara aku time cari kerja part time dulu pas asasi. Kalau ada yang rasa mengarut, terpulanglah.

TIPS 1 : Survey kedai di supermarket/mall.

Kalau aku,dulu aku usha part time kat Giant kuala terengganu tu. Tapi kerja kat giant dah penuh so aku pon tengok2 la kat kedai2 kecik tu if ada iklan kerja kosong.Supermarket ni kan banyak kedai kecik2.  So korang try la cari kat situ. Kat giant KT tu selalu je ada kerja kosong. 

TIPS 2 : Survey online

Serius cakap, sekarang memang senang. Sikit sikit online. Nak cari kerja kosong pon online. So ni antara website yang korang boleh survey kerja part time la. Kat search engine tu pandai-pandai la letak tempat korang nak kerja. If nak area gong badak,tulis la gong badak.


TIPS 3 : Tahu jalan pergi dan balik tempat kerja.

Maksudnya, bila korang nak kerja kat sesuatu tempat tu, fikir dulu. Katakanlah korang kena balik malam pukul 11 malam, jalan korang nak balik rumah tu selamat ke tak? Ada lampu jalan ke tak?Ada mat rempit ke tak? If ayah datang ambik,ok la. Cuba jadi macam aku ni,dulu terserempak ngan mat rempit kot. Nasib bek aku wat lek biar diorang lalu dulu. Dalam hati kecut . Hahahaha.

TIPS 4 : Tanya gaji.

Ok. Katakanlah korang dipanggil untuk interview nanti, pastikan tanya pasal gaji tau! Ni bukan nak ajar jadi materialistik ke apa. Tak. Tapi supaya nanti berbaloi la gaji korang dengan kerja korang. Jangan la nanti susah kemain kerja kedai makan,basuh pinggan,masak nasi,lap meja,mop lantai last2 gaji ciput rm100 je sebulan.  Tak berbaloi.

TIPS 5 : Tanya waktu kerja.

Benda ni memang nampak simple tapi benda simple ni la yang bakal buat korang menyesal. Aku dulu time kena interview,tak terlintas langsung nak tanya pasal ni so i end up kerja 6 days in a week. Jadi terlepas drama fevret. sob sob. 
Lepas tanya kerja hari apa semua, then tanya waktu rehat. Ni penting tau. Masa untuk solat,makan semua.




tu je la kot tips yang aku ada dalam palotak aku malam ni. Selamat cari kerja ! ;)

Wednesday, 13 August 2014

Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS) di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)

Assalamualaikum.

harini semua kecoh kan result UPU dah keluar. Ada yang terlebih happy dengan result memasing sampai tak habis-habis ucap syukur alhamdulillah kat FB,pencicit,instagram kan? ada jugak yang meraung sedih tak dapat kos yang minat tapi still dapat tawaran kos kan? even ada yang tak dapat tawaran langsung. Lagi sedih.

So malam ni azie nak ucapkan tahniah la kepada junior(omaiii rasa tua la plak) yang bakal masuk kos medic di UniSZA ni. Tak sangka diri ni dah nak masuk Year 2 bulan depan. Pro Exam 1 menanti azieni oiiiii tapi nota kau tak sentuh lagi! emo kejap. tsk tsk.




Ok junior,akak tau. Even dapat medic,mesti ada yang terpikir "eh eh UniSZA? universiti apa ni? aku mintak uitm,ukm,upm kottttt?. malu la iolss nanti orang tanye dapat u mane"

Ramai yang tak tahu UniSZA ni IPTA. even azie dulu time nak keluar uitm nak masuk UniSZA,beria akak-akak pejabat sana nasihat jangan keluar uitm semata-mata nak masuk uni swasta. azie wat lek je. hahaha. sebab tau UniSZA ni IPTA and dekat ngan rumah kot beb!

ok. So kepada sesape junior yang bakal masuk medic di UniSZA Silalah join group FB yang telah dicipta oleh senior2 korang ye. Yang pasti akak takde dalam group tu lah. Nak tanye,tanye sini je. ^_~


cilok dari page medisza. haha!
link untuk group medic batch 6 (korang la) --> click!
link untuk persatuan medic unisza --> click!


Haaaaa. Siap buatkan group lagi untuk junior. Baik tak senior-senior korang? Baik kan? diorang la. Akak tak baik mana. hahah. Kalau ada soalan tanye la. Tapi soalan "akak,macam mana nak masak spagetti memang akak tak layan."

Saturday, 2 August 2014

[RESIPI] Daging masak kicap simple.

Assalamualaikum.

kah kah kah. Bajet terer masak je siap nak bagi resipi. hhahaaha. Tapi aku post resipi ni bukan sebab terer,tapi sebab nanti nanti kalau aku lupe,aku boleh refer sini. hihi . Aku kan tukang masak amatur,haruslah kan simpan resipi,karang lupe.

Bahan tumbuk:

1) 1 bawang merah sederhana besar.
2) 3 ulas bawang putih

Bahan-bahan lain:

1) 1 cm halia (titik)
2) 2 asam keping/asam gelugor
3) kicap (suke hati,nak kuah banyak letak banyak)
4) 1 bawang besar(hiris bulat-bulat)
5) 4 cili api (hiris kasar)
6) garam dan gula secukup rasa
7) daging lah. bahan utama kotttt. :D (azie buat 2 genggam)
Cara-cara:

1) Mula-mula tumis bahan tumbuk sampai naik bau.
2) Masukkan bahan-bahan lain.Campak je semua.
3) Masak sampai bawang besar tu nampak layu. Siap! Makan! Yummy!

p/s : Daging tu rebus dulu. Bagi lembut. Lepastu baru masak kicap. Tak rebus,korang makan sampai tercabut gigi palsu,azie tak tanggung.

Friday, 4 July 2014

End Of Semester Year 1

Assaalamualaikum.

Alhamdulillah,akhirnya cuti jugak aku. Selalu duk tengok orang lain je post habis final lah,last paperrrrrrr la,duk atas bas la. Aku? pendam perasaan je la mengadap notes tebal nak mamp**.

katil dah jadi tempat letak nota ngan buku. buku tebal nak lawan novel melayu. -,-


2 weeks before final,tiap2 hari aku teguk at least 3 tin mocha ni. kaya 7E. tiap2 petang aku gi beli.
Overall, sem 2 quit challenging la. Eh silap,bukan quite. Veryyyyyyy challenging compared to sem 1. I failed all EOM. Azie bagitau bukan sebab bangga fail. Tak. Sikit pon tak. Just in case kalau bakal junior baca silalah ambik iktibar ye adik2. sobs sobs.

Maybe sebab azie lulus semua modul time sem 1 dulu,so sem 2 ni buat prangai bangang bantai tengok variety show korea time weekdays. Time weekend,balik rumah terbongkang tengok channel KBS. Sangat la tak patut. Padahal sem 2 ni modul semua quite heavy. CNS kot. Senior2 semua cakap,CNS lah modul paling susah. Azie pulak siap boleh tengok running man lagi. huhu. Pasal tu gagal.

nota untuk sem 2,study week hanya seminggu. orang bijak bolehlah khatam semua. aku?


As the result, for last final exam, azie kena VIVA. Sedih! sebab tau salah diri sendiri. Kawan yang ambik course lain selalu tanya, eh eh VIVA? ape kebendanye tu? kereta VIVA ke? kenapa tak happy dapat VIVA? aku ketuk gak kepala orang tanye camtu haaaa.

In medic, untuk lulus,kena dapat 50 keatas.(sangat azab ye untuk lulus). for those yang dapat result 45-49, kami ni dikira GAGAL tapi ada peluang untuk lulus. Caranya? kena ambik VIVA.

VIVA ni kau kena mengadap 4 orang lecturer and jawab soalan orally. Not on the paper. scary ! 4 orang lecturer ni plak lecturer for anatomy,physiology,patology and biochemistry. Azie lepas dapat tau kena VIVA,terus menangis. Tengah syok nangis, ada plak batchmate laki nampak,aisehman bapak malu. -,-

Orang lain tengah syok layan movie,packing barang nak balik,azie kena study lagi untuk VIVA. T_T . Orang lain sedap tido siap berdengkur, azie tido atas nota je mampu. Sedih plus geram sebab tau silap diri sendiri. Salahkan diri azie sendiri.

Nasib baik la lulus VIVA. Yang kelakarnya, soalan dari lecturer biochem,Dr Rao azie tak boleh jawab,pastu Dr patho,Dr Swetha yang tolong jawab. haha.So sweet lah Dr! lepas ni saya cuba untuk tak tidur dalam kelas Dr Swetha. :)

Tadi buke group medisza,pastu terbaca senior cakap, cuti sem 1 adalah cuti yang paling panjang in whole 5 year. Gulp! Gulp! tak sanggup azie nak bayang betapa pendeknya cuti2 lepas ni. Tambah2 lagi kalau masuk year 3 nanti,masuk clinical. T_T

But for now,let's enjoy the moment. Nak menyesal masuk medic,dah terlambat so terpaksa la teruskan jugak walaupon selalu rasa alahai bestnya orang lain. Stress bila nak final je. Pulak tu balik cuti awal. Cuti lama plak tu. Tapi Allah dah tetapkan jalan ni untuk azie. Ada la tu hikmahnya ambik medic.

me and the housemates time dinner medisza. <3

p/s :And for you, yang tolong azie and kawan2 time VIVA, thank you very much. Tak tahu nak balas apa. I feel sorry for you though. huhu. Kalau la kau terbaca post ni 40 tahun akan datang,terima kasih sangat2 sebab tolong kitorang. :')

Friday, 6 June 2014

Pengalaman bawak kereta di malam hari.

Assalamualaikum.

Tajuk macam nak cite pengalaman jumpa hantu say hye kot tingkap masa drive.Sebenarnya tak pon. Sebenarnya nak cite pengalaman azie first time bawak kete lebih 200 meter. hahaha

Hari khamis petang (semalam punye semalam) azie mesej abang (i call him abe) cakap nak balik.

azie: ehh. ore nok balik rumoh.
abe: balik ah. sapo maroh.
azie: mai la ambik.
abe: takmo eh.
azie: kalu awek derah.
abe: haha. laluh ko?
hometown kat setiu so dialek a bit like kelate.

-,- nampak tak permainan dia? bila AWEK disebut? oh!my lelaki ~

pastu azie pon balas la "laluh boleh,malam ekgi pon boleh." . tapi abang azie tak balas2. ok,fine. Taknak ambik sudah. Mode merajuk,terus terlentang atas katil baca novel.

Pastu 30 minit lepas tu, roommate azie,fatin, cakap abang azie ada kat luar, i was like 'what the fish! mesej tak balas tetiba ada kat luar' . Azie pon keluar la. Keluar tu abang dah sengih2 pastu aku nampak ali(classmate) kat luar duk kerumun kancil abang azie. Bila tanye kenapa? abang azie sengih then cakap " kereta terkunci dari dalam" 

-,- niceeee. niceeee. macam mana nak balik?

rupa-rupanya tak balas mesej sebab takde kredit. ingatkan sweet terlebih nak bagi kejutan kat adik dia ni. hahaha

pastu semua duk kerumun kereta tu sampai senior pon ada. >.< Pastu abang azie pon balik la ngan kawan dia from gong badak which he called lepas tu suh mai ambik.

azie tunggu punya tunggu dari before maghrib sampai nak dekat isya' tak mari2,so baring2 la atas katil dulu. Sekali abang call

azie: ha,sampai dah ko?abe: balik la. buko kereta tu.azie: hah? kan kereta terkunci. nok buko gano?abe: ore buko tadi boleh.azie: ok.

azie pon keluar. keluar2,aik mana abang aku ni? azie call abang,then dia cakap.

"bawak la kereta tu,aku tunggu kat stesen minyak kat jambatan tu"

Oh! my abang ~ mak azie punye la tak bagi bawak kereta tau tak. Even nak gi sabasun depan rumah tu pon penat pujuk. Tetiba dia suruh azie bawak kereta dari maidam sampai rumah which is 30 min journey. -,-

Oh ya, in rainy day pulak tu. And malam gitteww.

azie malas nak gaduh, ok fine bawak je. Kalau accident tengah jalan,cakap kat mak ayah, abang yang suruh bawak. seriously,azie fikir camtu. ahahaha.

pastu bawak laaa. Azie dah rasa dah macam ada something wrong je. Macam ada benda yang azie tak pasang. Pastu dah lah tersalah masuk lorong nak gi giant. Ye lah,mana pernah bawak kereta jauh2,pulak tu tengah malam memang salah jalan la. Pastu time u-turn tu,baru azie perasan....

ok...Aku...Bawak...Kereta....Lima....Belas.... Minit.....Tanpa...Pasang....Lampu....Kereta.......

-,-

nasib bek perasan. Biar lambat,asalkan perasan. hahaha.



Thursday, 8 May 2014

Majlis perkahwinan kak long.

Assalamualaikum.

ok,macam biasa,bab tajuk azie memang fail. traight to the point tak reti nak buat ayat bunga-bunga. So al-kisahnya, 2 Mei 2014 selamatlah berlangsungnya majlis akad nikah antara kaklong azie dengan abang pian(sounds weird panggil abang -,-) yeayyy!

Sebenarnya,ikut perancangan nak buat majlis pertunangan duu lepas isyak,then baru buat majlis akad nikah,but then, tok kadi dah tunggu lama baru pihak lelaki sampai so, sampai2 je terus buat akad nikah. Takde tunang-tunang. Kelam kabut la sikit. Sikit je la. Yela,sebab ingat nak buat tunang dulu baru akad nikah. Mak azie nak buat camtu. Kalau azie,kawen je terus. Muahahah.

caption dia, pengantin-lelaki-yang-baru-sampai-terus-bersila-depan-tok-kadi 

After maghrib,mak andam datang rumah makeupkan kaklong azie and after isyak tu dah kira siap semua la,pakai baju lawa-lawa sekali dengan azie lawanye haa. hahah. (Part angkat bakul masuk sendiri memang aku suke)

pengantin with le' adik~

pengantin with le' mak sedara 

Disebabkan lama sangat tunggu pengantin lelaki,so we all adik-adik ni buat kerja yang agak vongok la sikit. Nak bagi lembut sebut vongok,nak kasar, bongok. Kitorang ada buat drama sebabak, dua babak, tiga babak dibintangi oleh azie,aqeel(adik) and le' kak cik a.k.a asyrani.

Tajuk drama: Lakimu, lakiku jua.

aqeel: sudikah dikau mengahwiniku?
azieni: hah? yes! i do! (terpaku,ter-excited plus tergedik) . 

asyrani: sudah lama saya berkenan dengan awak. terimalah lamaran saya ini.
aqeel: saya dah kawen. tapi dah tanye tu,bolehlah.

azieni: sob sob. sampai hati abang buat saya macam ni. abang menduakan saya!
aqeel: sabar. sabar. dapat payung mas nanti.

asyrani: huh! dah kawen rupenye! ingatkan single. menyesal mintak kawen.
aqeel: hehe. terlajak perahu boleh diundur,terlajak kawen tak baik cerai.

THE END..

time majlis akad nikah tu semua buat sendiri. Dari baju pengantin,pelamin,gubahan hantaran,gubahan bouquet,mini photobooth sampailah makanan semua buat sendiri.Jimat budget. muehehe.

me and adik.


haha! gambar ni takleh blah. first time azie tengok macam abang tengah ambik gambar hantu.

anak sepupu yang kiut miut tomey tomey~

tadaaa~~ pelamin!



lastly
:
:
:
:
:
V

"will you marry me?"

Thursday, 20 March 2014

Kenangan during childhood !

Assalamualaikum.

Terkenang yang sekarang ni azie dah 20,tetiba rasa nak kembali ke zaman kanak-kanak. Lek ah. Biasa la tu kan,time kecik tak sabarnye lahai nak jadi besar masuk u,tapi sekarang bile dah besar, gedik nak jadi budak kecik balik. -,-

Sekarang kan,kalau tengok budak-budak sekarang,mak bapak diorang lagi prefer 'rasuah' diorang dengan tablet bila diorang menangis instead of bagi gula2 macam aku dedulu. Budak2 sekarang mana main ting ting dah sekarang. Main congkak pon pakat rembat dalam play store pastu duk tenyeh2 skrin tu. Sobs. Hilang nikmat dengar guli gedegung gedegang jatuh dalam lubang tu tau dik. Eh cakap pasal guli,haritau time Hari Kebudayaan student medik,azie kalah main congkak ngan budak cina. Cis. Malu amat. Terus malu nak mengaku melayu. Hahaha. Mengaku india,boleh?

Dulu-dulu kalau mandi sungai,azie ni suka benar panjat belakang abah pastu ayah azie pon berenang (gaya macam ayah aku tu ikan je). Ni kes azie tak reti berenang. T_T Dah try berenang tapi puas duk kibas-kibas tangan,kaki siap buat gaya katak macam mati katak pon tak gerak2. Last2,tenggelam blup blup. -,- Budak sekarang mana ada dah nak pergi sungai. Kalau ada pon budak duk kampung. Yang duk bandar mana nak sungai2 ni. Nak sunway lagoon,genting highlands. Sangat tak syok budak sekarang. Sunway lagoon mana nak jumpe pokok. Kat sungai, jumpe pokok terus panjat then terjun. Gile best. Walaupun sakit punggung kena batu.

Dulu-dulu,kalau azie balik kampung kan, macam biasa la abah mesti kuar lepak ngan kawan2 dye,so azie MESTI akan suruh abah beli mentos. Takpon abah akan beli snek ala2 waffle tu. Kau tau perasaan dia bila bangun tido,kau gagau celah-celah bantal,bawah bantal pastu jumpa mentos? Bapak best weh! Pernah tengok movie omputih tak? time krismas tu,bangun pagi je terus gi serbu pokok krismas nak tengok hadiah ape yang kononnye pakcik debab ada misai putih pakai baju merah santa claus tu bagi. Senyum sampai ke telinga kan? Gitu la aku. Hee. Tapi kalau takde,terus rase nak merajuk. Buahahaha.

Dulu-dulu,kat sekolah,time cikgu takde,azie main batu seremban ngan kawan2. Sekarang budak2 main ape eh?Ingat lagi,first time azie belajar main batu seremban tu, habis terabur batu azie lambung. Tinggi pulak tu. Kitorang main atas meja sebelah tingkap. Sebelum lambung,ada 5 biji batu.Lepas lambung,satu je tinggal atas meja. -,-. lagi 4 terbang pastu mendarat atas lantai. Ada jugak batu yang advanced terjun tingkap.

Rindu jadi budak.


Tuesday, 18 February 2014

Saya ada kawan.

Assalamualaikum.

ni cuma luahan perasaan. don't read it if you don't like it 

(saya bertukar aku in this post)

tadi aku ada baca blog kawan aku. sekolah menengah.
form 2 je dia ada sebut nama aku dalam blog tu.
after that no.
or maybe i didn't notice it.
but the thing is.
dulu kitorang rapat.
satu geng.
kelas sama.
lepak sama2.
rehat sama2.
and it turned out that we like the same guy.
what a coincidence,right?
I knew it and aku avoid laki tu.
sebab dia.
sebab dia kawan aku.
sebab aku tau,dia,kawan aku,suke laki tu.
so i back off.
dengan harapan, friendship aku dengan dia tetap tak berubah.
tapi, day by day, dia makin jauhkan diri dari aku.
atau aku je rasa camtu?
plus,kitorang dah tak sekelas.
susah nak jumpe.
and even kalau aku mesej,dye tak balas
tapi
depan kawan2, we look ok
tapi tak.
aku tak paham kenapa dia buat macam tu.
sikap aku menjengkelkan ke?
if i do,please tell me what's wrong
so that i can correct my mistakes
so that no one else will left me
so that i don't lose anymore friend
not even you
especially you
because we used to be BEST FRIENDS
or is it only me feels that way?
i hope not
because i really do love you,of course as friend. sesama pempuan. aku tak lesbo
aku dah mintak maaf even aku tak tahu apa salah aku
i thought everything's ok after that
but it's not
it is still the same
you. avoid. me.
our friendship rasa macam dah susah nak back to normal. kalau kau tetap ignore aku.
aku minta maaf kalau ada buat sakit hati
in future,kalau aku ada buat kau sakit hati, sila bagitau aku.
aku tak marah
sebab aku sayang kau.
aku sayang friendship kite ni
aku nak tengok kau senyum macam dulu
aku nak dengar kau cite2 macam dulu
aku nak tengok kau buat prangai kanak2 ribena kau tu.

kepada kau,kalau kau terbaca post ni,aku mintak maaf. sincerely.

Saturday, 15 February 2014

" Tak takut tengok mayat?? "

Assalamualaikum.

kalau takut,jangan baca.

Jangan terkejut baca tajuk. Bukan azie saje2 nak tengok mayat. Tapi untuk kelas anatomy sebenarnye. Takde maknanye lahai aku nak pergi bilik mayat kat spital tu pastu say "hye,how are you?"

No.

Dulu2 kan, azie ingatkan jadi budak medik ni tak jumpa lagi mayat2 ni. Time belajar pon, just refer pada patung2 je. Hahah. Noob giler. Yelah,sebab dulu tak minat pon medic. I love math actually. Tapi Allah dah tentukan azie ambik medic,so redha.

Nak jadi ceritanya, setiap modul yang kitorang belajar ada anatomy. Tapi untuk modul 1 sampai 3 tak jumpa lagi Mr. Cadaver ni. Tapi untuk modul 4 haritu belajar Tonsil & MALT(mucosa-associated lymphoid tissue) and kitorang ada belajar tonsil semua tu so tu lah first time jumpa Mr. Cadaver.

First2 masuk tu ya ampun, busuk bangettttt bak kate minah indon. Masuk je terus pandangan mataku dihidangkan dengan sekujur tubuh yang terbuka dadanya bak dirobek serigala dan kepalanya telah dipenggal. Sangat dasyat sekali. Psstt, ayat ada bakat novelis tak? hahaha! tapi memang betul pon keadaan Mr. Cadaver aritu macam tu. segala jantung,spleen,liver semua dah dikorek keluar sebab kitorang nak belajar. hihi

Disebabkan masa tu busuk sangat, cepat2 sambar sarung muka and sarung tangan. Tak sempat nak ambik gambar tu. Cuma ada gambar kepalanya je. 



haaaa. nampak tak kepala tu? kepala tu dipenggal(ayat nak kejam je.hikss) dan dibelah dua sebab nak belajar tonsil. Dulu ingat tonsil ada 1 je. Rupanya banyakkk. Ada 4 iaitu pharyngeal tonsil,palatine tonsil,lingual tonsil and tubal tonsil. Tonsil yang selalu sangat kite duk sebut2 "doktor,tonsil saya bengkaklah." tu namanye palatine tonsil. Dalam gambar atas tu susah nak tunjuk. 

belas ehsan encik google. gini hah rupenye bila tonsil bengkak. 

Disebabkan azie ni excited jumpe Mr. Cadaver,balik je rumah aritu terus tunjuk kat mak ayah,adik kakak semuanyelah. hahaha. Mak azie terus tanye "Tak takut ke tengok mayat?" Yang lain pulak sibuk duk "eeeee. gelinye. yuck!" Hahahaha! tu azie suke tu. Rasa nak tunjuk hari2 bila tengok reaksi sorang2. :D


p/s: dulu2 orang selalu cerita, doktor2 baru ni kena tidur semalaman dulu kat bilik mayat nak test berani ke tak. betul ke?

Friday, 7 February 2014

Biasiswa ijazah 2014

Assalamualaikum.


Rasanya dah nak dekat seminggu azie kat johor ni. Sebenarnya, kak cik dapat kerja kat johor ni,kebetulan dekat ngan kak long. so,bersyukurlah tak payah nak susah2 cari rumah sewa. Terus duduk sekali ngan kak long. Ehhh cop. Dah aku cerita pasal kak cik ngan kak long aku ni kenapa ? 

Dah lari tajuk beribu ribu batu jauhnye. -,-


Punye lah panjang intro cuma nak cakap azie bosan so buat la entry ni. Azie ingat lagi dulu tak tahu pape. Lembap. Orang dah sibuk isi biasiswa, azie wat lek lek je. "Nanti lah isi." "Nanti lah aku cari.Tak lari kemana pon biasiswa tu." Kata hati kecil azie. Sejak bila hati ada mulut nak bercakap pon aku tak tahu. Akhirnya azie terlepas nak isi biasiswa. Nasib bek sekarang dapat JPA. mehmehmeh~

Ni azie senaraikan website yang azie tahu.Tapi dalam website ni ada banyak biasiswa tau.Godek2 la website ni.Cari setiap ceruk asal jumpa BIASISWA klik je. klik klik klik!


(yang ni group FB )


(yang ni dah susun ikut garis mati deadline.amatlah senang untuk orang yang malas nak check deadline.hihi)



haaaa. 4 pon cukup lah kan. nak lebih cari sendiri :p

Tapi kan buat adik2 yang baru nak isi ni,jangan memilih! Isi je semua. Jangan sibuk duk pikir "alah aku isi banyak2 ntah2 tak dapat" cuba think positive. "baik aku isi bebanyak,untung2 dapat semua." 

Haaaa. bila dah dapat tawaran banyak2,baru lah buat pilihan nak yang mana. Yang mana syarat perjanjian dia lagi okay. Tempoh kerja lepas pengajian mana lagi sikit. Biasiswa mana yang bagi lagi banyak duit. Ni paling penting. Untuk berjoli memuaskan hawa nafsu. hahaha. Bukan . Untuk beli buku la. Buku, bukan novel! (nota untuk diri sendiri >.<)

Saturday, 18 January 2014

Medical student katenye...

Assalamualaikum.

Hari tu azie buka emel pastu ada adik yang tanye pasal life as medic student ni best ke tak??

Best?

Tak best?

Depends on definisi best korang. Bagi hakak kau yang suke makan ni,definisi best tu ialah kalau tempat tu, makanan dia best,hakak kau ni cakap best. Since makanan kat uni ni tak best,so jawapan akak ialah tak best! Haha

Ok. Tukar mode serius. *kerut kening tanda serius*

Sebenarnya, tak semua best,tak semua tak best pasal medic ni. Bestnya, kita dapat belajar pasal badan kita. It is really fascinating to know how our body react to injury. Pastu tau macam mana cell-cell dalam badan kita ni mati. Mati secara semulajadi ok,bukan cell-cell ni pegi bunuh diri terjun bangunan pastu mati.

Yang tak bestnya plak selaluuuuuuu je dipandang slack oleh student kos lain. Diorang anggap budak medic ni anak emas. Padahal kitorang nak pergi kampus g.badak pon sentiasa ada masalah pasal  transport. Tang mana nye jadi anak emas? 

Jadi student medic ni atau apa-apa kos kritikal yang lain,adik-adik(gaya macam aku dah senior sangat je. Puihhh. Haha) , kena ada keazaman yang tinggi. Kena make sure yang pilihan ni adik buat sendiri. Bukan mak ayah yang paksa. Kes azie dulu, azie tak tahu nak jadi apa,jadi ikut je mak ayah suruh jadi doctor. Memang azie minat math tapi azie tak reti nak ajar-ajar orang kalau nak jadi cikgu math pon,so ikut je la cadangan mak ayah jadi doctor.

Cakap pasal belajar,susah tu memang susah. Belajar kat sini satu minggu macam azie belajar satu sem kat asasi palam tu. Dulu, nak study last minit lek-lek je dapat A. Tapi skang study last minit kau tempah maut r. Ni cakap ikut pengalaman sendiri. Eom satu aritu,disebabkan azie masuk 2 minggu lewat daripada orang lain,azie tak sempat habis study,jadi result cukup-cukup makan je. Tapi untuk eom 2 ni, pon tak cukup masa nak study, azie tak habis study dalam 4,5 lecture note. Nampak tak betapa tempah maut tahap class bisnes??

my medic books.baru sem 1. tebal kalah novel ahadiat akashah -,-

Jadi senang cakap, belajar medic ni susah. Sangat susah. Dan fail itu sangat normal. Sangat normal. Akak senior azie pon cakap camtu. Jadi jangan give up. Go on je. EOM 1 aritu pon 21 yang gagal out of 60. EOM 2 ni plak 40 gagal. harap2 EOM 3 ni ok. EOS pon harap2 ok. In syaa Allah.

Oh ya, lulus bermaksud 51 and above ok. kalu markah 45-49 untuk EOS nanti kena viva. means students yang fail tapi ada potensi nak lulus. BUT sebelum lulus tu kena mengadap lecture and jawab soklan on the spot, lisan selama 20 min merangkumi apa yang belajar untuk satu sem. gila tak? so harap azie tak kena viva. >.<


Apa apa pon, it’s all depends on niat. Nawaitu adik-adik. Kalau adik rasa nak jadi doctor sebab kaya,forget it. Zaman skang dah tak macam dulu. Gaji doctor lebih kurang pensyarah, engineer je. Kalau nak kaya,jadi business man. Doktor bukan caranya. J